IMG 3929

Під таким гаслом сьогодні відбулося засідання Молодіжної Ради ФПУ до участі в якому було запрошено Голову ФПУ Григорія Осового, заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка і автора гімну ФПУ Григорія Заброду.

Виступаючи перед молодим поколінням профспілковців Голова ФПУ, нагадав, що цього року Федерації профспілок виповнилося 25 років і поділився спогадами про ті складні і водночас надихаючі кроки утворення незалежного національного профспілкового руху, проблеми і випробування, виклики з якими зіштовхнулися профспілки і українське суспільство в цілому, визначив завдання, які стоять перед ФПУ на сучасному етапі.

Він, зокрема, зазначив, «Вважаю, що випробування 90-х років ми пройшли достойно. Зберегли організацію, розробили власну програму дій і визначили соціальний діалог і партнерство як найбільш прийнятну форму комунікацій між профспілками, владою і роботодавцями. У нашій програмі ми прописали різні форми наших співвідносин з соціальними партнерами, як швидкості у автомобіля, перша – соціальний мир, друга - коли профспілки виступають опонентами дій влади і роботодавців, і третя – це опозиція, коли профспілки можуть вимагати відставки уряду і проводити масові колективні дії аж до проведення страйків. Ці три форми – є актуальними і до сьогодні в ідеології та діяльності національного профспілкового руху.

IMG 3931

Ми маємо основні три права – право на об’єднання працівників у профспілки, право на ведення колективних переговорів і право на страйк – це 3 фундаментальних права працівників.

За період з 90-х по 2000 рік ми напрацювали гарну нормативно-правовому базу регулювання соціально-трудових відносин, якою ми пишаємось, тому що і в Казахстані, і в Росії переписували окремі закони, які брали у нас за зразок. Ми створили закон про колективні договори і угоди, який базується на принципах МОП, тобто достатньо професійний документ. В 1995 році ми розробили і провели через парламент закон про оплату праці, який також базується на поєднанні гарантій держави і обов’язків роботодавця. Це дозволило збільшити мінімальну зарплату, захищати її шляхом проведення індексації тощо. Це конче було необхідно для проведення позитивних змін в економіці.

З 2000 року був прийнятий закон про прожитковий мінімум, як базовий економічний показник, і по 2007 рік ми мали підвищення добробуту працівників, коли щорічно зарплата зростала в середньому на 30% на рік, а інфляція була в межах 5-7%. Таким чином, зростала реальна зарплата, що надавало стабільність. Динаміка зростання темпів зарплат у 2011-2012 рр. була зафіксована на рівні 17%, але зміни, що відбулись в політичному житті знову підкосили економіку і динаміку зростання доходів і показників розвитку країни.

IMG 3918

Ми знову стали перед вибором, - це потреба у проведенні реформ, але ті зміни, що пропонуються урядом, не завжди сприймаються суспільством і навіть нас, як профспілки спонукають до проведення протесних дій. Ми проводимо не тільки переговори і консультації, але й вуличні акції. Наразі ми виступаємо опонентами дій влади. І ми в роздумах, чи здатен цей склад Уряду проводити ефективну соціальну політику. Вже цього місяця на засіданні СПО профспілок ми маємо визначитись, чи взагалі доречно підписувати з цим Урядом нову Генеральну угоду, чи виходити на іншу лінійку вирішення завдань, які стоять перед нами по захисту соціально-економічних прав громадян.

Ви, молодь – майбутнє профспілкового руху. І ми розраховуємо на ваш потенціал, енергію і ініціативу.

На вашу долю випадає задача правильно зрозуміти усі ці важливі процеси, що наразі відбуваються в країні, зорієнтуватись, чого хочуть спілчани і стати в лавах нашої організації на захист прав трудящих. Я вам бажаю успіхів на цьому шляху. Ми готові до комунікацій з Молодіжною Радою для пошуку спільних рішень, що дозволить нам поєднати молодість, зрілість, практику, і енергію!

IMG 3993

Заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко виступаючи перед профспілковою молоддю, наголосив, «Вам, молоді надається великий карт-бланш в нашій роботі. Ви будете генератором, який буде реформувати ФПУ. Все, що буде залежати від керівництва ФПУ в питаннях розвитку молодіжної політики – ми надамо максимальну допомогу і безпосередньо будемо брати в цьому участь. Будемо пропонувати внести зміни до Статуту, щоб представник Молодіжної ради став членом Президії ФПУ. Самій Федерації сьогодні необхідний новий поштовх в роботі, де Молодіжна рада Федерації буде локомотивом. Я хочу, щоб ви знали, що на вас покладається велика надія. Хочу побажати, щоб ви вимагали, добивалися, тягнули за собою, завжди виступали ініціаторами всіх позитивних змін і надавали всім нам поштовх. Хочу подякувати Василю Андреєву, що він сумлінно робив свою роботу.

Із звітом про діяльність Молодіжної ради: досягнення і перспективи, виконання цільової програми VI з’їзду ФПУ «Молодь надійна - опора профспілок», виступив її Голова Василь Андреєв.

У своїй доповіді він, зокрема, говорячи про майбутнє, зазначив, що Молодіжна Рада, як вона існує зараз – це дорадчий орган, до якого входять молоді лідери з членських організацій ФПУ, щоб формувати молодіжну політику ФПУ. А без належного фінансування як з боку ФПУ так і членських організацій, це робити неможливо. Молодіжні ради сформовані в багатьох членських організаціях і хочеться запропонувати новий порядок денний нашої діяльності: реформа структури, напрямків діяльності і ставлення до молодіжної політики профспілкових організацій.

IMG 3987

Які основні завдання стоять перед нами – по-перше, молодь має бути представлена в основних виборних органах ФПУ, необхідно думати про фінансування діяльності молодіжних рад, а також необхідно розвивати свої навички, більш активно доносити політику ФПУ до всього суспільства.

Він подякував за участь у діяльності молодіжної Ради керівництву ФПУ.

IMG 3989

Після обговорення доповіді Голови Молодіжної ради, було прийнято резолюцію, яка констатувала, молодь в профспілках відіграє все більше важливу роль, є реальною силою, прагне модернізувати роботу Молодіжної ради ФПУ та всіх профспілок України відповідно до викликів сьогодення.

У зв’язку з досягненням граничного віку перебування в Молодіжній раді Василь Андреєв склав з себе повноваження Голови. Новим головою Молодіжної ради обрано Катерину Баришеву, голову обкому профспілки АПК.

IMG 3976

Прес-центр ФПУ