IMG 0037

 

17 квітня, в приміщенні Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулося щорічне засідання круглого столу з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. Захід традиційно проходить за участю соціальних партнерів: профспілкової сторони, органів державного нагляду, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, представників господарюючих суб'єктів, які безпосередньо займаються створенням безпечних умов на робочих місцях. Відповідно до рекомендацій Міжнародної організації праці у 2013 році Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом: «Запобігання професійним захворюванням».

 

Відкриваючи зустріч, заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Петро Чорнорот навів деякі красномовні факти щодо глобальних тенденцій в охороні праці та виробничому травматизмі. Так, за оцінкою Міжнародної організації праці щорічно на планеті фіксується 2,34 млн. смертей на робочому місці. З них 321 тис. стається внаслідок нещасного випадку. Причиною 2,02 млн. смертельних випадків у світі є різні види професійних захворювань. Загалом щорічно в світі реєструється близько 260 млн. випадків професійних захворювань. Економічні втрати від цього явища складають близько 4% світового національного валового продукту.

 

Щодо ситуації в Україні, то порівняно з даними деяких країн Європи та світу показники захворюваності є на перший погляд незначним: від 5 до 8 тис. професійних захворювань та до 10,5 тис. нещасних випадків на виробництві на рік. Однак, очевидно, що в Україні офіційна статистика виявляє лише верхівку айсберга професійної захворюваності, більша її частина свідомо чи не свідомо не реєструється. Через це держава несе значні економічні збитки, пов’язані з відшкодуванням втрати працездатності, інвалідності, лікуванням потерпілих внаслідок професійних захворювань. Окрім того, очільник профспілок області навів конкретні приклади, коли через приховування нещасних випадків і професійних захворювань, через деякий час працівники вимушені звертатися до суду і роками доводили своє право на відповідні компенсації.

 

Аналізуючи ситуацію далі, Петро Чорнорот звернув увагу на таку важливу складову створення безпечних умов праці, як громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці з боку профспілок. Дослідження показують, що стан справ з охороною праці є кращим на тих підприємствах, де активно працює профспілкова організація.

 

Позицію Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України щодо завдань по удосконаленню наглядової діяльності з питань охорони праці та промислової безпеки України по Чернігівській області на 2013 рік у своєму виступі озвучив начальник державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці територіального управління В’ячеслав Бородавко. За його словами, досі переважна більшість нещасних випадків на виробництві стається через організаційні причини, тобто причини, які можливо було усунути за умови дотримання існуючих вимог в сфері охорони праці. Представник Держгірпромнагляду також відзначив галузі, де в останні роки проводилась посилена робота через зростання виробничого травматизму. Зокрема це стосується лісового господарства, аграрного комплексу, транспортної сфери. Цьогорічні показники свідчать, що комплекс проведених заходів дав свій результат.

 

Щодо ключових напрямків роботи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України проінформував Микола Манжула — заступник начальника виконавчої дирекції в Чернігівській області. Він наголосив, що ключову роль у зниженні рівня виробничого травматизму відіграє профілактичні заходи. З цією метою Фонд щорічно виділяє кошти на проведення навчання з охорони праці працівників найбільш травмонебезпечних галузей економіки, розповсюджує численні брошури та плакати, надає консультативну допомогу.

 

Далі учасники перейшли до обговорення широкого спектру питань порядку денного. Щодо діяльності своїх відомств по виявленню, запобіганню і профілактиці порушень в сфері охорони праці виступили представники департаментів соціального захисту населення і Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області. Зокрема, вони зосередили увагу на важливості детінізації ринку праці та належному оформленні трудових відносин, що забезпечить гарантії захисту для найманих працівників у випадку настання нещасного випадку на виробництві.

 

Інформацією щодо медичних аспектів виникнення і попередження професійних захворювань поділилися представники управління охорони здоров'я облдержадміністрації, головного управління держсанепідслужби України в Чернігівській області, Чернігівської обласної лікарні. Виступаючі констатували, що найбільше зафіксованих випадків професійних захворювань припадає саме на працівників закладів охорони здоров'я. Серед проблем своєчасного виявлення професійних захворювань була названа відсутність достатньої кількості фахівців відповідного профілю.

 

Присутні на засіданні профспілкові лідери зосередили свою увагу на важливості захисту інтересів постраждалих на виробництві осіб та посиленні громадського контролю над охороною праці. Зі свого боку роботодавці піднімали практичні питання створення безпечних і нешкідливих умов праці на власних підприємства, установах, організаціях. У відкритій дискусії вони мали змогу поспілкуватися з представниками контролюючих органів, шукаючи відповідь на проблеми в організації дієвої системи управління охороною праці.

 

 

 

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області

 

IMG 0034

 

IMG 0029

 

IMG 0040