DSCN2870

З 13 по 24 березня 2017 року проведено навчання і перевірку знань з питань охорони праці 32 технічних інспекторів праці та інших представників членських організацій ФПУ на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму ФПУ.

 

Федерація профспілок України попри складне фінансове становище, значне зменшення надходжень до ФПУ за 2016 рік через несплату членськими організаціями належних обсягів внесків (майже 50%), продовжує системно працювати над підвищенням рівня знань та практичних навичок фахівців профспілок, які опікуються питаннями охорони праці. Сподіваємося, що ні у кого не виникає сумніву, що якісне навчання профактиву з питань охорони праці на всіх рівнях профспілкового руху необхідно для об’єктивного та кваліфікованого захисту прав працюючих на безпечну працю, збереження їх життя та здоров’я. Дійсно світ швидко змінюється, виникають нові ризики, пов’язані з умовами праці, зовнішніми та внутрішніми негативними явищами. Тому ми повинні теж змінюватися, постійно вчитися і не боятися змін, бути до них готовими.

Темами занять були – основи законодавства з охорони праці, практичне застосування їх норм, поглиблене вивчення особливостей здійснення громадського контролю, ознайомлення з європейськими директивами і міжнародними стандартами, досвідом країн Європи щодо їх впровадження, тренінгів щодо практичного застосування методики оцінки та управління ризиками на робочих місцях.

Високий рівень викладання дисциплін з охорони праці забезпечили викладачі Міжнародного інституту менеджменту, міжнародні аудитори з систем менеджменту у сфері безпеки і гігієни праці, а також фахівці Держпраці, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Інституту державного управління у сфері цивільного захисту, Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування, Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці, викладачі АПСВТ, юристи, технічні експерти з промислової безпеки, керівники та фахівці апарату ФПУ, досвідчені технічні інспекторі праці членських організацій ФПУ тощо.

Важливий напрям навчання – це проведення практичних занять, застосування на практиці форм та методів роботи профспілок щодо здійснення громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про охорону праці, захисту прав працівників у цій сфері, зокрема на пільги і компенсації за роботу у шкідливих умовах праці, протидії профспілок щодо протиправних дій роботодавців від приховування нещасних випадків або під час їх розслідування, безпідставних звинувачень потерпілих, захисту їх права на повне відшкодування шкоди у разі втрати працездатності тощо. Однак не менш ціннішим було спілкування та обмін практичним досвідом між самими учасниками семінару.

В рамках семінару 21.03.2017 року організовано виїзне практичне заняття на ПРАТ «Київський маргариновий завод», під час якого разом з Головою первинної профспілкової організації та представником служби охорони праці проведено практичні заняття щодо оцінки рівня безпеки на робочих місцях, на яких випробували систему Елмері (досвід Фінляндії) в реальних виробничих умовах. За результатами цих спостережень служба охорони праці заводу з вдячністю прийняла рекомендації технічних інспекторів праці ФПУ щодо поліпшення умов праці на робочих місцях цеху з розфасовки майонезу.

Висловлюємо щиру вдячність за допомогу у відвідуванні цього підприємства Київській міській організації профспілки працівників АПК, Голові первинної профспілкової організації ПРАТ «Київський маргариновий завод» Баклану С.О.

24 березня за результатами перевірки знань з питань охорони праці за участю представника Держпраці технічним інспекторам праці та іншим представникам профспілок вручено відповідні посвідчення.

У ході семінару слухачі висловлювали занепокоєння щодо ситуації з безпекою та умовами праці, що склалася останнім часом на більшості державних підприємств (вугільної промисловості, АПК, автомобільного транспорту, ЖКГ, соціальної сфери тощо) та підприємствах середнього і малого бізнесу, зниження рівня забезпечення захисту працівників, і як наслідок - низка аварій на підприємствах, трагічно загиблі та постраждалі, гірка втрата, горе та сльози рідних (шахта «Степова» ВАТ Львіввугілля, шахта "Центральна" ДП "Торецьквугілля", «Запорожкоксохім» - і це тільки з початку березня цього року). Розглянуто та цілком підтримано Заяву Федерації профспілок щодо надзвичайного стану безпеки праці в Україні, схвалену Постановою Президії ФПУ від 16.03.2016 №П-7-28 та направлену Прем’єр – Міністру України Гройсману В.Б. для прийняття Урядом невідкладних заходів задля поліпшення ситуації.

Всі учасники семінару також висловили сподівання на невідкладні дії керівників членських організацій ФПУ щодо зміцнення технічної інспекції праці, збереження її високопрофесійного кадрового складу, обов’язкового введення до складу профоб’єднань технічних інспекторів праці або обрання представника з питань охорони праці, які ще їх не мають або скоротили внаслідок фінансових труднощів. Керівництву ФПУ запропонували як можна швидше вирішити питання щодо возз’єднання департаменту охорони праці в апараті ФПУ, у його складі - створення відділу технічної інспекції праці, а також Навчально-методичного центру з питань охорони праці ФПУ. Учасники семінару переконані, що це буде сприяти більш ефективній координації діяльності профспілок по всій Україні, їх методичного супроводу щодо проведення відповідного навчання на всіх рівнях профспілкового руху, здійснення заходів щодо його вдосконалення, впровадження сучасних європейських методик, надання більш кваліфікованої допомоги спілчанам щодо захисту їх прав.

Попереду велика робота, яку необхідно проводити спільно зі всіма членськими організаціями ФПУ, практичного втілення набутих знань заради справи захисту прав працівників на безпечні і здорові умови праці, найціннішого, що є – це збереження їх життя та здоров’я.

 

Горюн Т.М. –

головний спеціаліст –

технічний інспектор праці ФПУ