АН

У Києві в Будинку профспілок розпочався семінар «Посилення впливу профспілок в період реформування законодавства у сфері охорони праці. Змінюючи - покращуй!» для технічних інспекторів праці та інших представників профспілок з питань охорони праці.

 Він проходитиме  з 17 по 19 листопада 2021 року в рамках проєкту Union to Union «Зміцнення професійного потенціалу профспілок щодо захисту прав працівників у сфері охорони праці - основоположного права міжнародних трудових стандартів» та договору між Міжнародною конфедерацією профспілок і Федерацією профспілок України.

Відкрив семінар і виступив заступник Голови ФПУ Василь Андреєв, який зокрема зазначив, що не зважаючи на карантинні заходи Федерація профспілок намагається бути дотичною з членами профспілок і активістами, фахівцями та лідерами громадської думки з такого важливого питання  як забезпечення безпечних і здорових умов праці для працівників.

Він поінформував, що ФПУ разом з Міжнародною конфедерацією профспілок і Європейською конфедерацією профспілок, в умовах процесу змін трудового законодавста, до якого входять і зміни щодо законодавства про безпеку і здоров’я працівників на роботі, докладають значних зусиль, щоб забезпечити  права та інтереси працівників в нових законодавчих актах.

МКП за пропозицією ФПУ надала нам підтримку, щоб сьогодні, на нашій зустрічі ми обговорили стратегічні питання змін трудового законодавства, тих новел, які нас очікують і вже відбулися, навколо питань безпеки праці. Разом з нами в обговоренні беруть участь новопризначений менеджер проекту ЄС-МОП в Україні Жолта Дудаш і асистентка проекту Софія Литвин.

АН1

Слід наголосити, що буквально вчора на засіданні Президії ФПУ обговрювалися як плани, так і результати роботи технічних інспекторів, які сьогодні зібралися на навчання.

Шановні колеги, дозвольте від імені Голови ФПУ Г.В.Осового передати вам подяку за роботу та сподівання, що наш захід, який без перебільшення має формат конференції, виходячи з такої великої кількості учасників, зробить важливі висновки та окреслить напрями стратегічного розвитку питань охорони праці.

Виступаючи перед присутніми Жолта Дудаш підкреслив, цей семінар  є дуже своєчасним та актуальним, тому що Україна якраз наблизилася до тієї межі, коли вже дуже добре видно значні зміни як у сфері безпеки праці і здоров’я на роботі, так і у сфері трудових відносин.

АН2

       «Сильними союзниками МОП і нашого проєкту в Україні є сила і голос профспілок, і це дуже важливо для того, щоб дійсно втілювати в життя ті стандарти, які  існують у міжнародній спільноті. Фінальна мета для нас – спільно зробити робітниче середовище, робоче місце для кожного працівника в Україні безпечним та таким, що не буде негативно позначатися на їхньому здоровї, – зазначив він.   

Він виступив із презентацією «Міжнародні норми з безпеки та здоровя на роботі»

Згідно з програмою учасники  семінару протягом 3-х днів опрацюють низку питань у 5-ти модулях: «Основи сучасного національного законодавства у сфері охорони праці», «Основні міжнародні норми та Директиви Ради ЄС у сфері безпеки та гігієни праці», «Роль та участь профспілок  у реформуванні національного законодавства у сфері охорони праці, його гаромонізація з міжнародними і європейськими стандартами», «Загрози та виклики профспілковому руху в Україні в умовах реформування законодавства про охорону праці, спрямованого на ліберізацію та дерегуляцію трудових відносин. Шляхи та перспективи їх вирішення», «Профспілкові організаційні компанії.  Роль профспілкового органайзера в сфері охорони праці. Кращий міжнародний досвід та практики».

Пресцентр Федерації профспілок України