00002397 77

28 квітня 2022 р.  відбувся круглий стіл присвячений Всесвітньому дню охорони праці головною темою якого став захист працівників в екстремальних умовах.

Онлайн захід  був організований журналом «Охорона праці» разом з Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) та відбувався під девізом: Діймо разом заради миру і безпеки в Україні

Участь у заході взяли представники Мінекономіки і Держпрац, проєкту ЄС-МОП  «На шляху до безпечної та задекларованої праці в Україні» Федераціїі профспілок Украхни, наукових установ, малого і середнього бізнесу, rкерівники і спеціалісти  підприємств, організацій; всього близько  300 учасників.

На початку, Голова Федерації профспілок України  Григорій ОСОВИЙ привітав учасників круглого столу та зазначив, що  час і умови спонукають до обєднання  зусиль  соціальних партнерів, всього  народу заради майбутнього життя. Тема  захисту працівників в екстремальних умовах ведення  війни є надзвичайно актуальна. Голова ФПУ акцентував увагу на тому, що , що під час війни правила трудових відносин змінюються, окремі не діють і ми вже є свідками цього, а вимоги до безпечного ведення робіт можуть тільки посилюватися. Зокрема, на думку профспілок, державі варто відмінити запроваджений мораторій на здійснення державного нагляду  у сфері охорони праці і цю думку ми нещодавно у своєму зверненні донесли до Уряду.

Григорій ОСОВИЙ закликав  представників Уряду і роботодавців України у Міжнародній організації  праці (МОП) підтримати своїм голосуванням  включення до порядку денного цьогорічної сесії (МОП) питання, вирішення якого чекають працівники України і усього світу: - включення  охорони праці до основоположних трудових прав людини.

Заступник Голови Федерації профспілок України    Василь АНДРЕЄВ критично прокоментував виступи окремих представників бізнесу які  емоційно висловлювали  свої пропозиції щодо атестації робочих місць за умовами праці,  від якої, на їх думку.  потрібно відмовитись взагалі, щодо  спрощеної процедури розслідування нещасних випадків  на виробництві причина яких- ведення бойових дій,  радикальних змін  в організації робіт  «підвищеної небезпеки, зокрема для переміщених підприємств та ряд інших  подібних пропозицій Василь АНДРЕЄВ повідомив також про готовність профспілкової сторони  продовжити із сторонами соціального діалогу  узгоджувальні консультації щодо  законопроєкту  «Про безпеку і здоровя працівників» в рамках робочої групи, створеної при НТСР.

На  цьому круглому столі  сдово брали також : Жолт ДУДАШ – менеджер проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної та задекларованої праці в Україні»,  Юрій Кузовий – заступник  генерального директора Директорату норм  та стандартів гідної праці Мінекономіки,  Ігор ДЕГНЕРА – в.о. Голови Держпраці, Ольга БОГДАНОВА- голова правління Європейського співтовариства з охорони праці (ESOCH), Джаннет  АРШИМОВА- викладач NEBOSH науковий наставник, тренер (Польща), інші фахівці і науковці.  Було багато запитань, багато відповідей, завязувалися дискусії.

Як повідомив Дмитро МАТВІЙЧУК, організатори заходу узагальнять підняті  його учасниками важливі актуальні проблеми, а також результати обговорення стосовно шляхів  їх вирішення, і розмістять матеріали в  електронних і друкованих засобах масової інформації.

Юрій  Андрієвський