3om2oc c1200x630x50px50p c1200x630x50px50p 098081d0877209040b6f1132317a1259

 

6 жовтня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності» (законопроєкт №3361), який 10.10.2022 передано на підпис Президенту.

Закон передбачає:

1.      Збільшення періодичності проведення планових перевірок суб’єктів господарювання за умови добровільного страхування своєї цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна життю, здоров’ю, майну третіх осіб та навколишньому природньому середовищу внаслідок небезпечної події, що може виникнути на території та/або об’єктах нерухомості:

Ø для суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику — на строк дії договору страхування відповідальності, але не більше 6-ти років поспіль;

Ø для суб’єктів господарювання із незначним ступенем ризику на строк дії договору страхування, але не більше 10-ти років. 

2.    Інформування суб’єкта господарювання про укладений договір органи ДСНС для формування періодичності перевірок.

3.     Укладення договору на підставі аудиту стану пожежної та техногенної безпеки і акта та оцінки території та/або об’єкта нерухомості на відповідність вимогам техногенної та пожежної безпеки. В зазначеному акті визначається розмір орієнтовних збитків, які можуть виникнути в разі небезпечної події, що є підставою для визначення мінімальної страхової суми.
 

4.   Визначення на рівні закону:

Ø форми типового договору страхування відповідальності яка затверджується регулятором у сфері ринків фінансових послуг, за погодженням ДСНС;

Ø розміру страхової суми за договором страхування, який  не може становити для суб’єктів господарювання:

-       із середнім ступенем ризику — менше 3 тисяч мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня року укладення договору;

-       із незначним ступенем ризику — менше 2 тисяч мінімальних заробітних;

Ø розміру страхового відшкодування різним категоріям потерпілих та у разі смерті.

Закон не поширюється на підприємства, установи, організації державної та комунальної форми власності, об’єкти підвищеної небезпеки, включаючи пожежовибухонебезпечні об’єкти та об’єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного та санітарно-епідеміологічного характеру.

Це поширена європейська практика. Європейський досвід уже тривалий час базується на моделі, коли страхування є обов’язковою умовою для тих, хто провадить бізнес, стикаючись періодично із ризиковими обставинами. На початку 2000-х в країнах ЄС був рекомендований і впроваджується стандартний пакет страхових послуг BOP57 (business owners policy) для підприємств малого та середнього бізнесу.

Поки ця практика впроваджена органами ДСНС, яку необхідно апробувати.

Питання поширення сфери дії закону на суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, які вже готові до такої моделі взаємовідносин з контролером, оскільки вже тривалий час впроваджують передові системи управління ризиками, буде впроваджено на наступному етапі.

Джерело: Федерація роботодавців України

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ