35186

Протягом останніх тижнів рф нищить українську енергосистему. У багатьох регіонах України виникають, зокрема, проблеми зі світлом.

У зв’язку з цим українців просять економити електроенергію.

Ми, споживачі, маємо допомогти енергетикам зі свого боку та раціонально використовувати електроенергію і зберігати тепло.

Пропонуємо поради, які допоможуть економити електроенергію на роботі та вдома, адже багатьом нашим землякам довелося змінити офіс на власну квартиру та працювати віддалено.

ЩО ТАКЕ ЕНЕРГОЗАОЩАДЖЕННЯ?

Енергозаощадження — це практика використання меншої кількості енергії з метою зниження витрат і впливу на навколишнє середовище. Це означає зменшення використання електроенергії, газу чи будь-якої іншої форми енергії, яку ви отримуєте від комунального підприємства та за яку платите.

СПОСОБИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ  ЗБЕРЕГТИ  елЕКТРОЕНЕР-ГІЮ НА РОБОТІ

Використовуйте в офісі природне світло

На освітлення припадає значна кількість витрат на електроенергію, а використання сонячного світла є простим способом зменшити споживання енергії. Якщо є можливість, то краще не вмикати штучне світло у світлу пору доби.

Замініть лампочки

Традиційні лампи розжарювання споживають надмірну кількість електроенергії, тому їх потрібно замінювати частіше. Галогенні лампи розжарювання, компактні люмінесцентні та світлодіодні лампи (LED) споживають на 25–80% менше електроенергії та служать у 3–25 разів довше, ніж традиційні лампи.

Попри те, що енергоощадні лампи коштують дорожче, їх ефективне використання енергії та довший термін служби означають, що вони коштують менше в довгостроковій перспективі.

Використовуйте розумні подовжувачі

«Фантомні навантаження» або електроенергія, яка використовується електричними приладами, коли вони вимкнені або перебувають у режимі очікування, є основним джерелом втрати енергії. За різними оцінками, 75% енергії, яка використовується для живлення побутових електроприладів, споживається, коли вони вимкнені. Розумні подовжувачі живлення усувають цю проблему, вимикаючи живлення приладів, коли вони не використовуються. Їх можна налаштувати на вимкнення в призначений час, протягом періоду, коли ви не працюєте, за допомогою дистанційних перемикачів або встановивши додаток на смартфон.

СПОСОБИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ЗБЕРЕГТИ ЕЛЕКТРО-ЕНЕРГІЮ ВДОМА

Скоригуйте свою повсякденну поведінку

Щоб зменшити споживання енергії в офісі чи вдома, вам не доведеться робити щось неможливе. Енергоощадження — це просто: вимикайте світло або електроприлади, коли ними не користуєтеся, зменште кількість використання енергомістких приладів, наприклад:

-         мийте посуд вручну;

-         зменште температуру на термостаті кондиціонера чи обігрівача в осінньо-зимовий період та менше використовуйте кондиціонер влітку;

-         енергомісткими приладами користуйтеся вночі (посудомийна, пральна, сушильна машини);

-         виставляйте мінімально прийнятну температуру в пральній машині, посудомийці, фені, бойлері, прасці;

-         кип’ятіть в електрочайнику воду на один раз;

-         не вмикайте кілька побутових приладів одночасно.

Зменшення інтенсивності та частоти опалення та охолодження забезпечують найбільшу економію.

Придбайте енергоефективну техніку

Купуючи техніку, звертайте увагу на початкову вартість покупки та вартість річної експлуатації. Хоча енергоефективні прилади можуть мати вищу початкову ціну, їх експлуатаційні витрати часто на 9–25% нижчі, ніж у звичайних моделей.

Слід купувати прилади з маркуванням А+++, що є гарантією того, що вони споживатимуть менше енергії під час використання та в режимі очікування, ніж стандартні моделі.

Не залишайте техніку у «сплячому» режимі, щоб не витрачати енергію марно.

Зменште витрати на підігрів води

Крім придбання енергоефективного водонагрівача, є три способи скоротити витрати на підігрів води: ви можете просто використовувати менше гарячої води, зменшити термостат на водонагрівачі або утеплити водонагрівач.

Встановіть вікна (в офісі та вдома), що зберігають тепло

Вікна є значним джерелом втрати тепла. Щоб запобігти цьому, ви можете замінити однокамерні склопакети вікна на дво-, трикамерні. Віконні жалюзі, штори також допоможуть зберегти тепло.

Утепліть свій офіс/будинок

Рівень теплоізоляції залежить від площі будинку, офісного приміщення. Горище, стіни, підлога, підвал і вільний простір — п’ять основних ділянок, які варто утеплити.

Періть одяг у холодній воді

Пральна машина споживає багато енергії, особливо якщо використовувати теплу воду. Більшість енергії, яка використовується під час процесу прання одягу, йде на нагрівання води. Існує думка, що прання в холодній воді може збільшити термін служби вашого одягу без шкоди від тепла.

Використовуйте мікрохвильовку замість плити

Розігрівання їжі є необхідним процесом, який також потребує енергії. Деяким людям здається, що страви, розігріті на плиті, краще зберігають смак їжі, проте вона споживає багато електроенергії. А мікрохвильова піч є більш енергоефективною, адже використовує відносно короткі спалахи потужності протягом невеликих проміжків часу.

Одягайтеся відповідно до погоди в офісі/вдома та на вулиці

Так ви теж можете заощадити на витратах на опалення. Якщо одягатися тепліше в приміщенні, опалювати його потрібно менше. Це дозволяє економити кошти та витрачати менше електроенергії.

Не забувайте, наші енергетики героїчно працюють над відновленням енергопостачання в рекордно короткі терміни, але без нашої допомоги це зробити важко.

Пам’ятайте, зробивши невеликий крок до більш енергоощадного способу життя, ви зробите вклад у нашу Перемогу!

Джерело:Rabota.ua,

Журнал «Охорона праці та пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ