JdUTUKmvAKxIbu1g0pIaSJ5YP3Y2SHCe 

24-25 жовтня п.р відбулася найбільша щорічна дев’ята національна конференція з безпеки праці, що традиційно організується журналом «Охорона праці».

В цьому році ІХ всеукраїнська конференція має назву «Охорона праці 2022: євроінтеграція та інновації».  В конференції взяли участь представники уряду, Держпраці, Міжнародної організації праці, Федерації роботодавців України, Фонду соціального страхування України та інші.

У конференції взяв участь заступник Голови ФПУ, Голова Профспілки будівельників України Василь Андреєв, який під час виступу зазначив, не дивлячись  на жорсткі заходи відповідальності до порушників у сфері безпеки праці, особливо порушень, які  призводять до важких травм, а іноді до летальних випадків працівників в нашій країні існує 101 спосіб для затягування розслідування нещасного випадку, а також уникнення відповідальності за порушення правил у сфері безпеки праці.

Василь Андреєв навів приклад боротьби профспілки за інтереси (родини) загиблого члена, який впав з крану ще в  2021 році, з летальним випадком, який і досі не можливо зробити фактичне обстеження документів та визначити чи пов’язаний випадок з виробництвом чи ні. Виходячи із цього ми бачимо, що справа на даний час  навіть не дійшла до половини розгляду .

На цьому прикладі, ми бачимо абсолютно прозорий натяк на те що всі роботодавці можуть уникнути відповідальність за нещасний випадок з летальним випадком .

Ми вважаємо, що реформування законодавства з безпеки праці призведе до зникнення будь-якої відповідальності за порушення правил безпеки праці що спричинили тяжкі наслідки.

Наголосивши, що потрібно більш ретельно підійти Мінекономіки, роботодавцям та профспілкам до питання відповідальності за порушення безпеки праці, та сформулювати нове законодавство таки чином, щоб було  забезпечено безумовне виконання законодавства.

 

Профспілка будівельників України