7

У період з 11 по 22 березня 2024 року Профспілкою будівельників України було проведено навчання з питань охорони праці.

 

У навчанні взяли участь представники Профспілки будівельників України, а також, за її солідарної підтримки, представники інших членських організацій ФПУ з охорони праці.

Навчання було організовано спільно з департаментом охорони праці ФПУ та координувалось Тетяною ГОРЮН, фахівцем відділу аспірантури та докторантури АПСВТ, викладачем з охорони праці, а також представниками Науково-виробничого журналу «Охорона праці».

Протягом двох тижнів (40 год) учасники проходили навчання у режимі онлайн і на базі дистанційної платформи Науково-виробничого журналу «Охорона праці» за розкладом, сформованим відповідно до Плану і Програми навчання, затверджених Постановою Президії ФПУ від 28.02.2013 № П-16-12.

5

Навчальна програма охопила широкий спектр тем, спрямованих на покращення безпеки та здоров'я працівників, у тому числі у будівельній галузі, зокрема:

    Сучасний стан умов, безпеки праці, виробничого травматизму і професійної захворюваності в Україні та основні напрями роботи профспілок з цих питань.

    Основні положення законопроєкту «Про безпеку та здоров'я працівників на роботі», останні зміни в редакції та стан його опрацювання.

    Поняття, повноваження та правові підстави для здійснення громадського контролю профспілок за додержанням законодавства з охорони праці.

    Основні вимоги охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів.

    Зміст нормативних актів Федерації профспілок України, що регулюють діяльність представників профспілок з охорони праці.

    Безпека праці у будівництві.

    та багато інших.

13

Один з ключових результатів навчання - успішне проходження учасниками перевірки знань, що є важливим кроком у підвищенні їхньої кваліфікації.

Іспит приймала Комісія з перевірки знань, затверджена Розпорядженням Голови ФПУ від 20.02.2024 №36, у складі Андрієвського Ю.З. - керівника департаменту охорони праці апарату ФПУ; Андреєва В.М. - Голови Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, заступника голови ФПУ;                                                                                                                                                                                                           Казакової Д.М. - завідувача відділу технічної інспекції праці департаменту охорони праці Федерації профспілок України; Сковороднікова О.В. - Голови Хмельницької обласної організації профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів; Шавернєва В. В. – головного спеціаліста відділу з питань безпеки праці у будівництві, під час застосування підіймального обладнання та обладнання, що працює під тиском, департаменту з питань безпеки праці Держпраціі; Горюн Т.М. -  фахівця відділу аспірантури та докторнатури АПСВТ, викладача з охорони праці.

Відповідно до засвоєних знань та отриманих навичок учасники отримають посвідчення, що надає їм право на здійснення заходів громадського контролю.

4

У подяку за залученість, учасники навчання отримали доступ до усіх матеріалів, розміщених на сайті Науково-виробничого журналу "Охорона праці" до кінця травня.

Завершення навчання представників з охорони праці є важливим кроком у напрямку забезпечення безпеки та здоров'я працюючих, зокрема у будівельній галузі України. Дана ініціатива свідчить про відданість підвищенню рівня професійної компетентності членів профспілок щодо забезпечення високих стандартів безпеки на робочих місцях.

ПРОФБУД