MG 2964

29  травня 2024 року, за ініціативи заступника Голови ФПУ Андреєва В.М., департаментом охорони праці апарату ФПУ проведено вебінар для технічних інспекторів  праці та представників  профспілок з питань охорони праці територіальних профоб’єднань на тему: «Діяльність та роль технічної інспекції праці профспілок. Проблемні питання, загрози та перспективи співпраці».

У заході взяли участь 25 представників територіальних профоб’єднань, зокрема й особисто Голови Федерації профспілок Хмельницької області, Федерації профспілок Черкаської області, Об’єднання профспілок Львівщини. Голова Донецької обласної ради профспілок Древаль П.П. безпосередньо був присутній на засіданні, у Будинку профспілок.

Слід відзначити, що за 3 роки це перша така зустріч із представниками територіальних профоб’єднань, на якій розглядалися виключно питання  їхньої  діяльності  у сфері охорони праці.  Кожний технічний інспектор праці мав змогу представитися, розповісти про свою роботу, співпрацю із представниками Державної служби України з питань праці та Пенсійного фонду України, проблемні питання, з якими стикається під час виконання своїх трудових обов’язків. Особливу увагу присутні приділили участі представників територіальних профоб’єднань у спеціальних розслідуваннях  нещасних випадків на виробництві, зокрема тих, що сталися з працівниками, які не є членами профспілки.

Департаментом охорони праці доведено до відома присутніх законодавчі підстави, що регулюють діяльність профспілок у сфері охорони праці  та здійснення ними заходів громадського контролю, а також аналіз діяльності технічних  інспекторів праці,  представників профспілок територіальних профоб’єднань у сфері охорони праці за 2023 рік (на підставі звітів за формою №ТІ-2).

 MG 2955

Окремим блоком вебінару був розгляд питання співфінансування ФПУ діяльності технічних інспекторів праці, яке відновилося з 2023 року. До прикладу, відповідно до Розпорядження Голови ФПУ від 30.01.2024 №5-ф  у  І кварталі 2024 року здійснено співфінансування діяльності технічних інспекторів праці 15 територіальних профоб’єднань на загальну суму 235 000 грн (з розрахунку 15 000 грн на інспектора праці на квартал).

       Така ситуація має позитивний вплив на територіальні профоб’єднання та спонукає до збереження у штаті організації технічного інспектора праці та навіть  до працевлаштування нових кадрів.

        Аналіз  щомісячних інформаційних звітів  технічних інспекторів праці, діяльність яких співфінансується ФПУ, також доведено до відома учасників вебінару.

        Підсумовуючи  захід  Андреєв В.М. у своєму виступі визначив основні напрямки роботи технічних інспекторів праці територіальних об’єднань, перспективи нашої співпраці, зокрема у рамках міжнародних проєктів. 

          Всіма присутніми на вебінарі  була відмічена важливість та доцільність проведеного міроприємства, яке стало  чудовою нагодою для знайомства один з одним, обміну досвідом та думками, обговорення проблемних питань та спільного пошуку їх вирішення.

         MG 2931

Департамент охорони праці ФПУ