Изображение 1305 180624 

До 1 січня 2023 р. для відновлення здоров’я після перенесених захворювань і травм застраховані особи, для яких лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, де вони перебували, була визначена така потреба, могли пройти реабілітацію у відділеннях санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України.  

 

         Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне стра-хування» у редакції, яка діє з 01 січня 2023 р., реабілітація за рахунок коштів соціального страхування не передбачена. Частиною третьою статті 36 зазначеного Закону передбачено, що потерпілі від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання мають право на лікування та реабілітацію у сфері охорони здоровя в закладах охорони здоровя, що проводяться відповідно до вимог законів України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та «Про реабілітацію у сфері охорони здоровя».

       Про можливості отримання послуг з медичної реабілітації в нинішніх умовах,  Міністерство охорони здоров’я України (далі - МОЗ)        надає детальну інформацію на Урядовому порталі за посиланням  https://www.kmu.gov.ua/news/moz-informuie-iak-otrymaty-posluhy-z-reabilitatsii.

       В цій інформації зокрема вказується, що для отримання послуг у межах пакету з реабілітації в амбулаторних умовах, достатньо електронного направ-лення від вашого сімейного чи лікуючого лікаря.

       Реабілітацію у стаціонарних умовах можна отримати виключно за елек-тронним направленням лікуючого лікаря, або в порядку переведення з медзакладу де пацієнт почав лікуватися до відповідного реабілітаційного закладу. При цьому потрібно враховувати, що безоплатно послуги з реабілітації надають ті лікарні чи реабілітаційні центри, які мають договір з НСЗУ за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах».  Таких закладів наразі 244 по всій країні. Отримати  розгорнуту довідку про потрібний реабілітаційний заклад можна зокрема зателе-фонувавши в НСЗУ за номером 16-77 (простіший варіант ніж пошуки на сайті цієї організації).

Для осіб з інвалідністю право на забезпечення безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів визначається Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 187 «Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян та виплати їм компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, район-них у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад».

       За рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Соціальний захист осіб з інвалідністю”, здійснюється забезпечення путівками, пільговим санаторно-курортним лікуванням та виплата компенсації:

-       особам з інвалідністю усіх категорій, у тому числі особам, інвалідність яких пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням (далі - особи з інвалідністю), - за напрямом забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю;

-       особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, визначеним статтею 4 Закону України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”, - за напрямом забезпечення пільговим санаторно-курортним лікуванням та виплати компенсації.

Термін проходження санаторно-курортного лікування у санаторно-курортних закладах для осіб з інвалідністю становить від 18 до 21 днів, для осіб з інвалідністю із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) строком на 35 календарних днів.

          Для одержання путівки, пільгового санаторно-курортного лікування особи повинні перебувати на обліку для забезпечення путівкою та пільговим санаторно-курортним лікуванням в органах соціального захисту населення за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання, а внутрішньо переміщені особи з їх числа – за фактичним місцем проживання згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

         Путівки видаються, відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості.

         З метою взяття на облік з питання забезпечення путівкою або пільговим санаторно-курортним лікуванням необхідно подати до територіального депар-таменту соціального захисту заяву та наступні документи:

-            копія паспорта громадянина України/тимчасового посвідчення грома-дянина України/посвідки на постійне проживання/посвідки на тимчасове проживання/посвідчення біженця;

-          медична довідка закладу охорони здоров’я за формою № 070/о;

-      копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

-    копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інва-лідності.

         Грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування виплачується особі з інвалідністю, якщо вона протягом попередніх трьох календарних років не одержувала безоплатної санаторно-курортної путівки у наступних розмірах:

-         особам з інвалідністю I та II групи – 75 відсотків;

-    III групи – 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що обчислюється з розрахунку 35 відсотків (з округленням до однієї гривні) розміру одного прожиткового мінімуму, щороку встанов-леного законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

          Увага!!! з ґрунтовними офіційними роз’ясненнями щодо санаторно-курортного  лікування, оздоровлення та відпочинку  пільгових категорій  насе-лення можна ознайомитись на сайті департаменту соціальної політики Рівненської міської Ради за посиланням: https://rivnesoc.gov.ua/home/ozdorovlennya/#tab_3

Департамент охорони праці ФПУ,

Управління соціального страхування

та пенсійного забезпечення