dyzajn bez nazvanyja 11 

7 серпня під головуванням Голови Державної служби України з питань праці Ігоря Дегнери, за участі заступниці Міністра економіки України Тетяни Бережної та представників сторін соціального діалогу відбулося засідання колегії Держпраці.

 

У її роботі взяв участь заступник Голови ФПУ Василь Андреєв.

Як він зазначив у своєму коментарі, головними темами для обговорення стали удосконалення роботи щодо адвокації психосоціальної підтримки з боку роботодавців та результати контрольно-наглядової діяльності Держпраці за перше півріччя 2024 року.

Під час засідання також було проаналізовано підсумки діяльності Служби у першому півріччі 2024 року та окреслено пріоритетні напрями роботи на наступний період.

Перше питання стосувалось роботи державних інспекторів разом із роботодавцями над створенням системи психологічної допомоги працівникам в стресових ситуаціях сьогодення.

За інформацією Держпраці, за звітний період відбулося більше ніж 4 сотні інспекційних відвідувань підприємств. Відвідано 73700 роботодавців і запроваджено 450 програм психосоціальної підтримки за допомогою експертів, які разом з Держпраці працюють з МОП, з іншими агенціями ООН. Ця система працює, вона буде посилюватись і в наступному році.

- Профспілки тут не пасуть задніх, - акцентував В.Андреєв, - ми за допомогою міжнародних догорів, перш за все проекту, підтриманого Шведським агентством розвитку через Шведську профспілкову агенцію «You-to-You» ми отримали грант для проведення цієї роботи – з надання психосоціальної підтримки та навчання наданню першої психологічної допомоги для членів профспілок та профспілкових активістів з прифронтових територій. Вже відбулось три таких зібрання і останнє проходило у серпні прямо під час проведення колегії Держпраці.

 5 080824

З другого питання порядку денного щодо регулятивних функцій Держпраці, кількості та ефективності перевірок та можливостей, які закон зараз надає для проведення перевірок з урахуванням обмежень у зв’язку із режимом воєнного стану в Україні, – доповідь зробив керівник департаменту з питань праці Державної служби з питань праці.

Було обговорено можливості проведення інспекційних відвідувань у різних регіонах та реагування на скарги та подання працівників та членів профспілок. Було зазначено, що профспілки підвищили ефективність своїх звернень у зв’язку із тим, що це одна з підстав, з якої інспектори праці можуть виходити на перевірку. І ми розробили аналіз по деяких галузях – зокрема, в вугільній, будівельній, медичній, де підвищилась ефективність звернень за захистом своїх прав через Держпраці, використовувавши механізм, який дозволено КМУ у військовий час.

Ми регулярно збираємо державних інспекторів праці у ФПУ на навчання для державних інспекторів з усієї України,– сказав заступник голови ФПУ. - Вже цієї осені буде друге таке навчання. Ми плануємо обговорити шляхи посилення більш ефективного реагування на сотні звернень членів профспілок щодо порушення їх прав на безпечну працю, на своєчасну виплату зарплати, на можливість роботи у гідних умовах і плануємо провести його вже на початку жовтня спільно з журналом «Охорона праці», спільно з Європейською агенцією «Євросош» за підтримки деяких галузевих профспілок ми організовуємо таке навчання.

В.Андреєв подякував голові Держпраці Ігорю Дегнері за спільну роботу, було визначено найближчі майбутні кроки, в т.ч. і у допомозі Держпраці з боку профспілок у розслідуванні нещасних випадків від бойових дій.

photo 2024 08 07 11 53 18

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна підкреслила, що заходи, які проводить Держпраці, є надзвичайно важливими в умовах економічної мінливості, адже створення безпечних та комфортних умов праці сприяє підвищенню продуктивності та стабільності робочих колективів.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, голова Держпраці Ігор Дегнера подякував колегам за роботу та закликав докласти максимум зусиль для забезпечення безпеки працівників, дотримання трудових прав громадян, а також для формування в суспільстві культури гідної та безпечної праці.

 

Пресцентр ФПУ