АНДРЕЄВ 071024

Азбест - канцероген в будь-якому вигляді. Як повідомив заступник Голови ФПУ, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв 1-3 жовтня ц.р. на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ДСНС України було зібрано три десятки спеціалістів з безпеки праці та профільних профспілкових фахівців для вивчення характеристик і небезпеки цього мінералу та практичних навичок поводження і видалення його із будівель.

Тренінг  «Шкода азбесту та правила поводження з ним» проходив у рамках  Міжнародної конференції «Форум стійкості: Безпека праці в Україні – 2024». Її

учасники ознайомилися з доповідями британських експертів, які працюють радниками Європейського банку реконструкції та розвитку, які провели багатогодинні презентації з додатково наданою базою даних ідентифікації, ізоляції та поводження з матеріалами, що містять азбестові волокна.

8 041024 02

Практична частина Конференції відкрила можливості для учасників отримати нові знання: британські експерти провели навчання на реальному обладнанні та конструкціях монтувати ізоляційні камери для ізолювання та убезпечення від попадання азбестових волокон в атмосферу. Учасники змогли безпосередньо ознайомитися з роботою обладнання для працівників з видалення азбесту - від вдягання засобів захисту до виходу з ізоляційної камери.

Учасники отримали сертифікати, доступ до величезної бази даних навчальних та практичних матеріалів, а також цінні поради та настанови від англійських експертів. наприклад, волонтери ГО "Добробат", які разом із профспілковими представниками брали участь у засіданнях навчальних секцій, отримали можливість провести переговори про поставки великих сатураційних машин, які допоможуть убезпечити працівників та рятувальників під час процесу розбирання знищених російськими ракетами будівель.

7 04101024

ПРОФБУД отримав гуманітарну допомогу від британських колег - пакет обладнання вартістю більше 20 тисяч фунтів для організації подібних тренінгів, щоб проводити навчання спеціалістів з безпеки праці та будівельників як безпечно працювати із азбестовмісними матеріалами. Продовжтьт навчання планується в 2025 році на базі Хмельницького навчального центру "Побужжя".

asbest 0409021024

Довідково: Незважаючи на негативний вплив азбесту на здоров’я людини обіг та використання в Україні водопровідних й каналізаційних труб, покрівельних матеріалів (азбестоцементу) та тепло- і електроізоляційних матеріалів з азбесту не заборонений законодавством.

Угода про асоціацію з ЄС зобов'язує Україну заборонити використання азбесту в виробництві до 31 жовтня 2021 року. 6 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 4142 про громадське здоров'я, що забороняє використання азбесту, зокрема виробів та матеріалів з його вмістом, у будівництві.

09 041024 08

ПРОФБУД