33-222-20

 

На засіданні Комітету ВР з питань соціальної політики та праці, що відбулося 15 січня ц.р., серед інших питань було розглянуто законопроект про внесення зміни до ст.2 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Суть запропонованих змін полягає у необхідності усунення існуючих у зазначеному законі розбіжностей з нормами міжнародних правових актів, ратифікованих Україною, а саме - Конвенціями Міжнародної організації праці № 81 „Про інспекцію праці в промисловості й торгівлі" та № 129 „Про інспекцію праці в сільському господарстві".

Нагадаємо, що з метою нібито створення більш сприятливих умов для ведення бізнесу законом „Про основні засади державного нагляду (контролю)…" було передбачено скорочення кількості органів, що діють у сфері державного нагляду, обмеження доступу їх представників на підприємства для здійснення контрольних функцій за дотриманням умов безпеки і охорони та ін.

- Профспілки неодноразово висловлювали рішуче заперечення проти утиску діяльності контролюючих органів, - зазначив у своєму коментарі заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, який брав участь у засіданні парламентського Комітету. - Створюючи умови для бізнесу, ми не маємо посягати на права працівника на безпечні умови праці на підприємствах. Ми переконані, що як передбачено відповідними конвенціями МОП, державні інспектори праці повинні мати права безперешкодного доступу на підприємства у будь-яких час з метою здійснення перевірок, - наголосив представник профспілок. Він також зазначив, що подібні застереження в адресу України висловили експерти МОП з питань охорони праці, вважаючи, що зазначений закон суперечить міжнародному законодавству, ратифікованому Україною.

Після обговорення цього питання депутати запропонували повернути законопроект на доопрацювання, але Г.В.Осовому вдалося переконати народних обранців у необхідності якомога скорішого його ухвалення. У підсумку голосування більшістю голосів цей корисний та потрібний для захисту людей праці документ успішно пройшов процедуру узгодження профільним Комітетом ВР.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ