123

28 квітня, у День охорони праці в приміщенні ІА "Укрінформ"проведено прес-конференцію на тему: «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві».

У конференціїі взяли участь: заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, голова Всеукраїнського галузевого об’єднання організації роботодавців хімічної промисловості Олексій Голубов, національний координатор Міжнародної організації праці Сергій Савчук та директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

Основною метою цього заходу є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці до проблем збереження життя і здоров’я працівників та формування культури охорони праці в Україні.

Девіз цьогорічного Дня охорони праці за рекомендацією МОП – «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві». Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки широко застосовуються як у повсякденному житті людини, так і на виробництві.

Постійний ріст виробництва і збільшення використання хімічних речовин несе реальну загрозу як для суспільства, так і для виробничого середовища, яке нерозривно пов’язано із довкіллям.

Заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас у своєму виступі зазначив, що тільки у 2013 році в Україні на підприємствах хімічної промисловості травмовано 198 осіб, із них 19 смертельно, чотири нещасні випадки сталися безпосередньо під час використання та застосування хімічних речовин на виробництві.

Резонансна аварія, яка сталася на ПАТ «Концерн «Стирол» 6 серпня 2013 року у Донецькій області через розгерметизацією трубопроводу з рідким аміаком під час капітального ремонту у цеху з виробництва аміаку, призвела до загибелі шести працівників та гострого отруєння аміаком 29 осіб. Окрім цього, протягом 2013 року на підприємствах хімічної промисловості сталося ще три нещасні випадки із смертельним наслідком під час використання хімічних речовин на виробництві.

На ПАТ «Хартрон» (м. Харків) 8 січня 2014 року сталася пожежа, внаслідок якої постраждали працівники підприємств TOB «Харківська ювелірна фабрика», TOB «Даймонд-Консалтинг», TOB «Імплоер» та TOB «Срібна стріла», які здійснювали господарську діяльність на території ПАТ «Хартрон», вісім осіб загинуло.

Останній резонансний груповий нещасний випадок стався 22 квітня 2014 року на автозаправній станції «БРСМ-Нафта» TOB "БЕЛ ОІЛ" у м. Переяслав-Хмельницькому. Під час трагедії загинуло шестеро людей (чотири працівниці TOB "БЕЛ ОІЛ" та два працівники ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод", м. Кременчук Полтавської обл.), ще шестеро постраждало.

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець відмітив, що стан умов праці на підприємствах України продовжує залишатися в цілому незадовільним. За даними Держкомстату в умовах, що не відповідають санітарно - гігієничним нормам, в країні працюють 1 млн.283 тис. чол., або майже 29% від загальної кількості працюючих з числа працівників підприємств, охоплених державним статистичним спостереженням щодо умов праці. Близько 4,5 млн. чол.. в Україні працюють без офіційного оформлення трудових відносин. А це означає, що працюючі у важких і шкідливих умовах праці, втрачають до 9 видів пільг і компенсацій, передбачених законодавством, а у разі травми на виробництві або загибелі таких працівників, потерпілі і члени їх сімей не отримують належного відшкодування заподіяної шкоди.

«Є вагомі результати спільної, за останні роки, роботи сторін соціального діалогу. В першу чергу - це затвердження Законом України Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки, що передбачає низку завдань направлених на зниження рівнів виробничого травматизму і професійної захворюваності серед працівників, поліпшення умов їх праці. За 2013 рік і перший квартал 2014 р. організовано і проведено за кошти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання та перевірку знань з питань охорони праці 14,5 тисяч профспілкових активістів, представників роботодавців. Результатом цієї роботи є зниження на 7% у 2013 р. у порівнянні з 2012 кількості нещасних випадків на виробництві з організаційних причин» - поінформував Сергій Українець.

Ситуація з професійними захворюваннями в Україні залишається нестабільною – наголосив у своєму виступі виконавчий директор Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян. « У порівнянні з 2012 роком кількість профзахворювань у 2013 році збільшилось на 4,4 % або на 249 випадків. Фонд наполягає на збільшенні відсотка відрахувань на потреби фонду з єдиного соціального внеску» - підсумував він.

За його словами, пропорції розподілу єдиного соціального внеску мають такий вигляд: до сьогоднішнього дня - 3,53%, а с 1 травня буде 3,88%.

«Наш же мінімальний розрахунковий відсоток складає 4,2, а у зв’язку з тим, що нам пропонують взяти до себе ще і службовців, які мали до цього державне особисте страхування, тобто працівників таможні, податківців, інспекторів фінансової інспекції, екологічних інспекторів та інших, то це буде ще й додаткове навантаження, а джерела фінансування поки що не визначені» - пояснив директор, відповідаючи на запитання представника Укрпрофінформу.

Валерій Акопян також повідомив, що на сьогоднішній день фонд виконує всі свої зобов’язання перед людьми. На 1 квітня ц.р. у Фонді налічується 300 тис. отримувачів страхових виплат, з яких майже 150 тис. – працівники вугільної галузі.

На пресконференції відмічалося, що пошук оптимального балансу між використанням хімічних речовин і заходами профілактики та контролю за їх негативним впливом на працівників повинен стати базовим пріоритетом під час розробки та впровадження національних програм в Україні, а приорітетом для роботодавців - мінімізація застосування хімічних речовин на виробництві.

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Саме тому важливо пам’ятати, що розвиток культури охорони праці у суспільстві – запорука збереження здоров’я працівників, адже людське життя - найвища соціальна цінність, і ніщо не може виправдати смерть людини.

Департамент охорони праці ФПУ