thumb-zoom-410x265-60c8

 

5 грудня ц.р. у Міністерстві соціальної політики України відбулося засідання Центрального міжвідомчого штабу з координування організації і проведення оздоровлення та відпочинку дітей. Учасниками засідання, окрім представників зацікавлених державних служб України, були і працівники Федерації профспілок України, які висловили низку критичних зауважень з метою покращення оздоровлення та відпочинку дітей.

 

         Зокрема, представник Федерації профспілок України Т.М. Маценко інформувала, що профспілкові організації оздоровили влітку ц.р. понад 200 тис. дітей працівників підприємств, установ, організацій України, що на 60 тис. менше, ніж у минулому році.

Така ситуація пов’язана не тільки із щорічним зменшенням кількості дітей у віці до 15 років, а й із фінансовою неспроможністю працівників низки галузей господарства оплатити зависоку для них вартість дитячої путівки.

Якщо на підприємствах успішних галузей промисловості цьому сприяють як господарники, які вкладають значні кошти в оздоровлення дітей своїх працівників (65% із загальної суми витрачених коштів – у металургів, 62% – ЖКГ, 57% – у енергетиків), так і їхні профспілкові організації, які фінансують дитяче оздоровлення в значних обсягах. Тому батьківська плата тут не є високою. Для металургів вона становила лише 11% (близько 1 тис грн) при зарплаті у 12 тис. грн на відміну від медиків, які платили за дитячу путівку майже 3 тис. грн при середній зарплаті 6 тис. Профспілкові організації медиків були змушені взяти на себе витрати у розмірі до 45% вартості путівки, але коштів на це не вистачило для усіх бажаючих оздоровити дітей. Доплата з міського бюджету становили для них близько 11%.

Через низьку заробітну плату працівників управлінь соціального захисту населення, територіальних центрів та будинків-інтернатів, управлінь Пенсійного фонду, а також на підприємствах автомобільного транспорту і шляхового господарства, текстильної промисловості, торгівлі, у будівельників кількість оздоровлених дітей була мінімальною.

Фінансові труднощі батьків змусили оздоровчі табори зменшувати тривалість оздоровчої зміни або надавати лише відпочинкові послуги. Як засвідчила практика, цього року повноцінним оздоровленням протягом 21 дня було охоплено лише 24% дітей проти 27% у минулому році. А ще 14% дітей замість оздоровлення влітку змогли відпочити терміном від 7 до 12 днів.

Водночас профспілки висловлюють вдячність керівникам і фахівцям обласних державних адміністрацій Дніпропетровської, Донецької, Полтавської, Рівненської, Сумської та низки інших областей, а також м. Києва за сприяння у виділенні фінансування на програми з дитячого оздоровлення.

Представник ФПУ звернулася до органів місцевої влади, які брали участь у селекторній нараді, з пропозицією щодо прийняття рішень із встановлення для дитячих таборів більш низьких ставок податку на землю і нерухоме майно, а також тарифів на комунальні послуги та енергоносії. Це дасть можливість зменшити вартість дитячої путівки та збільшити кількість оздоровлених дітей.

Було також акцентовано увагу Міністерства охорони здоров’я України та Київської міської державної адміністрації на недостатньому забезпеченні сезонних дитячих оздоровниць кваліфікованими лікарями-педіатрами.

За результатами засідання Центрального міжвідомчого штабу будуть дані доручення органам центральної та місцевої влади для покращення ситуації з оздоровленням та відпочинком дітей в Україні.

 

Департамент профспілкового руху та

зв’язків з громадськими організаціями