IMG 3035

 

За ініціативою ФПУ 10 квітня 2019 р. в Києві у Будинку профспілок відбулась робоча нарада з актуальних питань організації і проведення дитячої оздоровчої кампанії влітку поточного року.

 

Відбулася фахова розмова та обмін досвідом між відповідальними за організацію дитячого оздоровлення в областях - представниками профспілкових організацій, фахівцями Міністерства соціальної політики України, керівниками членських організацій та підприємств ФПУ.

Під час обговорення порушувались проблеми діяльності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, зокрема, вартості путівок та проведення тендерів на їх закупівлю, питання атестації дитячих таборів, забезпечення в них пожежної безпеки, організації надання медичної допомоги дітям, які перебувають на відпочинку, та низка інших актуальних питань.

Ірина Зоря, начальник відділу оздоровлення та відпочинку дітей Мінсоцполітики, зазначила, що на її думку, члени профспілок мають включатись до обласних і регіональних штабів по організації оздоровчої компанії дітей, тому що саме у профспілок на сьогодні є найкращий досвід з організації і проведення літнього дитячого оздоровлення.

 

IMG 3037

 

Вона подякувала представникам ФПУ, які входять до Центрального міжвідомчого штабу з координування організації і проведення оздоровлення та відпочинку дітей, – заступнику Голови ФПУ Євгену Драп’ятому та заступнику керівника департаменту профспілкового руху ФПУ Тамарі Маценко за їх активну участь у роботі штабу. За словами представника Мінсоцполітики, сьогодні спостерігається тенденція до скорочення дитячих закладів оздоровлення на місцях, причиною чого є відсутність у підприємств коштів на їх утримання. Законодавство, нажаль, не захищає дитячі оздоровниці від продажу та подальшого їх перепрофілювання, з чим потрібно боротись, зокрема, через удосконалення існуючої нормативно-правової бази та внесення змін до закону про оздоровлення та відпочинок дітей.

Як було поінформовано учасників наради, проект доручення Прем’єр-міністра України керівникам відповідних міністерств та відомств, головам обласних державних адміністрацій щодо сприяння дитячому оздоровленню передано до КМУ і у разі його підписання, можна буде вирішити низку проблемних питань у цій сфері, одним з яких є необхідність скасування наказу №27 від 15.01.2019 щодо зростання ціни «Укрзалізниці» на бронювання місць для перевезення груп дітей на відпочинок до дитячих оздоровчих закладів.

Власним досвідом роботи з організації дитячого оздоровлення та відпочинку поділились представники профспілкових організацій Дніпропетровської, Полтавської, Рівненської, Львівської, Закарпатської, Одеської областей, голова Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Олексій Романюк, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко, які взяли участь у нараді, інші керівники.

 

IMG 3027

 

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, виступаючи на нараді, назвав членські організації ФПУ, які за наявною інформацією найуспішніше вирішують питання дитячого оздоровлення та відпочинку, а також окреслив завдання, необхідні для покращення ситуації вже у цьому році.

Серед них:

- звернутись до обласних державних адміністрацій, об’єднань територіальних громад з пропозицією активної участі у проведенні компанії літнього дитячого оздоровлення, а також передбачення коштів на забезпечення оздоровлення дітей працівників з невисокими доходами, які працюють в організаціях бюджетної сфери (охорона здоров’я, освіта, заклади соціального обслуговування тощо);

- добиватись зниження вартості путівок та запровадження пільгового оподаткування дитячих закладів відпочинку, зменшення для них плати за землекористування, комунальні послуги та ін.;

- звернутись до Міносвіти з метою опрацювання питання про підготовку вожатих і атестацію педагогічних працівників, які мають працювати у оздоровчих закладах для дітей;

 

IMG 3038

 

- провести прес-конференцію з проблемних питань дитячого оздоровлення спільно з органами влади, представниками дитячих закладів оздоровлення та відпочинку закладів.

У підсумку було акцентовано, що в умовах адміністративно-територіальної реформи, коли значна частина коштів акумулюється на місцях, профспілкам необхідно активно співпрацювати з ОТГ і владою, щоб напрацьовувати механізми закладення у місцевих бюджетах грошей на соціальні потреби, зокрема на такі важливі, як дитяче оздоровлення.

 

 IMG 3033

 

Прес-центр ФПУ