семья

Про досягнення й стратегічні питання йдеться у Публічному звіті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву за 2021 рік, який 1 лютого 2022 року презентував голова правління Фонду Сергій Комнатний.

2021 рік вчергове підтвердив, що колективу Держмолодьжитла є, чим пишатися, адже результати роботи – щасливі сім’ї, які придбали власний дах над головою завдяки програмам Фонду. У цьому полягає важлива соціальна місія команди Фонду.

Загальна декларація прав людини і Конституція України визначають право на житло одним з базових прав людини.  Не можна побудувати стабільне суспільство, якщо житлові потреби громадян не будуть задоволені.

Питання власного житла є вкрай актуальним для кожного українця, особливо для молодих громадян. Вони тільки починають будувати свої життєві плани – кар’єру, сім’ю, бізнес, і більшість не має можливості отримати доступ на ринок житла без державної підтримки. Отже, важливо на життєвому старті надати державну допомогу у забезпеченні базової потреби – житла. Цим держава також може зробити внесок у збереження демографічного потенціалу країни та подолання міграційної кризи.

Держмолодьжитло – єдина установа, що реалізує цільову програму саме для молоді. На жаль, за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, починаючи з 2015 року, видатки на цю програму не передбачаються. Єдиним механізмом, що на сьогодні функціонує, є механізм пільгового кредитування молоді за рахунок коштів зі статутного капіталу Фонду.

272908744 912664199423131 395874562885563713 n

Сергій Комнатний наголосив, що позитивним сигналом стало розпорядження Уряду від 15 грудня 2021 року про збільшення розміру статутного капіталу Держмолодьжитла на 169,9 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на надання пільгових іпотечних кредитів саме молоді: ще 212 молодих сімей придбають житло завдяки участі в програмі довгострокового пільгового кредитування зі статутного капіталу Фонду.

Крім програми молодіжного житла, Фонд адмініструє програми доступного житла, житла для науково-педагогічних та педагогічних працівників, індивідуальних сільських забудовників.

З 2017 року Держмолодьжитло працює й з програмами для учасників АТО/ООС, внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначив Сергій Комнатний, минулий рік став чи не найбільш складним для Фонду за рівнем фінансування державних житлових програм – інколи фінансування прямувало до "точки замерзання".

Долаючи перешкоди, Фонд не зупинився в розвитку.

Розмір статутного капіталу Держмолодьжитла за підсумками 2021 року сягнув 583,3 млн грн. Кредитний портфель установи склав 2,2 млрд грн – отже, за 5 років розмір кредитного портфеля Фонду подвоєно. Залучено інвестицій в економіку України на суму 819,5 млн грн.

За 2021 рік укладено 777 договорів за всіма програмами, які адмініструє Держмолодьжитло. Зокрема, забезпечено житлом молодь та інші категорії – 283 сім’ї, внутрішньо переміщених осіб – 301 сім’ю (з 2017 р. 1424 сім’ї ВПО), учасників АТО/ ООС – 193 сім’ї (з 2017 р. 1275 таких родин). Всього за роки діяльності укладено 41 668 договорів.

Наразі Фонд обслуговує 9087 кредитних договорів із громадянами на придбання житла. Голова правління зауважив, що за рахунок коштів державного бюджету обслуговується кредитів на 494,4 млн грн, а за кошти місцевих бюджетів – більш ніж на 1 млрд грн. Красномовне порівняння…

Команда Держмолодьжитла постійно працює над пошуком нових можливостей, щоб якомога більше українських родин отримали власні оселі.

Як підкреслив Сергій Комнатний, насамперед завдяки співпраці з міжнародними донорами з другої половини 2021 року успішно реалізується україно-німецька програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Для її фінансування уряд Німеччини через банк KFW надав грант 25,5 млн євро. Програма затребувана людьми – для участі в ній у прозорих реєстрах Фонду зареєструвалися понад 22 тис. переміщених осіб. За минулий рік проведено вже 5 етапів відбору позичальників, понад 850 громадян отримали право на пільговий кредит на найбільш вигідних у нашій державі умовах.

Роботу Фонду із захисту житлових прав внутрішньо переміщених осіб відзначено нагородою «Краща ініціатива на вирішення житлових проблем ВПО» від Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих від збройного конфлікту осіб.

Фонд ініціює перед органами влади започаткування співпраці України з Банком розвитку Ради Європи – ще одним потенційним донором житлових програм.

Варто зауважити, що допомога європейських донорів ніяк не знімає відповідальність і обов’язок держави щодо захисту житлових прав громадян, тому вкрай потрібне розуміння важливості житлового питання для людей з боку української влади.

Федерація профспілок України співпрацює з Держмолодьжитлом і підтримує його ініціативи, зокрема й через механізми соціального діалогу – Генеральну угоду, НТСР, а також пропозиції до бюджетної політики, держбюджету.

Фонд у 2021 році, як і в останні роки, й надалі активно змінюється.  Пріоритетне місце в роботі твердо зайняла людина, громадянин. Держмолодьжитло стає більш сучасним, доступним та ефективним завдяки прозорості, відкритості до співпраці, внутрішній модернізації та впровадженню діджиталізації процесів.

Також слід відзначити як важливу складову нормативну роботу колективу Фонду, зокрема щодо розробки Житлового кодексу, впорядкування ведення відкритих електронних реєстрів громадян, Порядку пільгового іпотечного кредитування ВПО за рахунок коштів гранту, наданих урядом Німеччини.

Це збільшує можливості українців отримати власне житло та дає підстави Фонду будувати перспективні плани з виконання програм задля реалізації житлових прав громадян.

Тому 2022 рік вже розпочався з позитивних змін для ВПО. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 2 лютого підтримав пропозиції Фонду і Мінреінтеграції та вніс зміни до Порядку надання кредитів за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини через KFW. Ініційовані зміни стосуються, серед іншого, збільшення віку об’єктів, у яких можливе придбання житла, до 50 років! Ухвалені зміни розширюють можливості переможців у пошуку об’єкта нерухомості, що відповідатиме вимогам Порядку.

Загалом за І квартал 2022 року через механізми житлових програм, які адмініструє Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, планується забезпечити власним житлом близько 500 родин через кредитну програму «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» і Державну програму забезпечення молоді житлом. Для успішного продовження надзвичайно важливою є підтримка держави – надання фінансування програм, для чого необхідно внести відповідні зміни до Держбюджету–2022.

Колектив Фонду підтверджує свою готовність до реалізації наступних  складних завдань із забезпечення житлом громадян на основі додержання соціальної складової. ФПУ, зі свого боку, надасть усю можливу підтримку.

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями

за інформацією ДСФУ Держмолодьжитло

Держмолодьжитло:          https://www.molod-kredit.gov.ua/

https://www.facebook.com/derzhmolodzhytlo/?notif_id=1562570705125315&notif_t=page_post_liker_invite