1 290323

ФПУ за підтримки МОП (у рамках Програми гідної праці МОП для України на 2020–2024 роки та на виконання Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 роки  «Час дій та якісних змін») проводить семінари-тренінги для керівників всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань та профспілкових працівників різних рівнів.

У 2023 році співпраця Федерації профспілок України з Міжнародною організацією праці надала можливість організувати низку таких семінарів-тренінгів. Черговий тренінг: «Недопущення насильства і домагань. Психологічна безпека та мінімізація психосоціальних ризиків у сфері праці» 27–28 березня відбувся у  профспілковому санаторії «Хмільник» (Вінницька область).

Ми знаємо, що війна є найбільшим фізичним і психологічним насильством. Кожен і кожна з нас переживає цей вплив.

Найбільші втрати від війни – це загибель наших громадян, втрата домівки. Але також постраждали і зруйновані всі сфери життя, зокрема й сфера праці: за оцінками різних експертів в Україні закрито від 2 до 5 млн робочих місць, значно зросло безробіття та знизився рівень заробітних плат, відбулось закриття та релокація бізнесів тощо; спостерігається зниження продуктивності праці з одночасним збільшенням навантажень, збільшення виробничих помилок через втому, стрес, апатію, депресію, ризик виробничих травм і аварій, насильство тощо.

Стан психічного, ментального здоров'я впливає безпосередньо на працю. Виникають психосоціальні ризики на робочому місці. Психосоціальні ризики – це будь-які ризики, пов’язані з небезпеками, що виникають у процесі організації роботи внаслідок соціальних факторів та аспектів робочого середовища й можуть завдати психологічної, соціальної чи фізичної шкоди. Насильство і домагання – це один з факторів психосоціальних ризиків. Війна посилює вразливість окремих груп працівників. Значно збільшилася кількість людей, які потребують не лише напрацьованого профспілкового механізму правового захисту, а й психосоціальної підтримки та  допомоги.

І сьогодні нам, профспілковцям, вкрай важливо знати і вміти організувати надання підтримки нашим спілчанам у трудових колективах.

Важливим є прийняття відповідних письмових політик/програм, побудованих на першому міжнародному трудовому стандарті недопущення насильства і домагань у світі праці - Конвенції МОП № 190 і супровідній рекомендації № 206, та впровадження їх на робочих місцях через систему колективних договорів.

Отриманні знання та спільні напрацювання допоможуть в профспілковій роботі.

Щира подяка нашим партнерам з представництва МОП в Україні – Андрію Фіголю, Ларисі Савчук, Ксенії Лепесі.

Департамент профспілкового руху та зв’язків

з громадськими організаціями апарату ФПУ