20240807 101716

За підтримки шведських партнерів «Union to Union» Федерація профспілок України продовжує реалізацію проєкту з підтримки ментального здоров’я членів профспілок.

ФПУ вже організовано та проведено три семінари-тренінги «Психологічна безпека і підтримка ментального здоров’я працюючих в умовах війни» для представників всеукраїнських профспілок атомної промисловості, вугільної галузі, енергетики, хімічної промисловості. Учасниками тренінгів були голови первинних та обласних організацій профспілок з Дніпропетровської, Донецької, Сумської та Харківської областей.

Не збавляючи обертів, 5-7 серпня 2024 року відбувся черговий семінар-тренінг відбувся на базі профспілкового санаторію «Миргородкурорт» у місті Миргород (Полтавська обл.).

20240805 140915

До участі було запрошено представників всеукраїнських профспілок космічного машинобудування, житлово-комунального господарства, агропромислового комплексу,

Загалом, протягом червня-серпня, участь у семінарах-тренінгах взяли вже понад 100 профспілкових активістів.

Семінар-тренінг включав наступні тематичні сесії:

-       основи ментального здоров’я;

-       формування сприятливого психологічного клімату на робочому місці;

-       розробка програм і заходів для психологічного розвантаження та недопущення тиску на працівників;

-       надання першої домедичної допомоги;

-       зміцнення профспілкового руху в умовах воєнного стану.

20240806 113215

До проведення тренінгів залучено практикуючого психолога Ксенію Лепеху, яка проводить практичні сесії з основ ментального здоров’я, формування сприятливого психологічного клімату на робочому місці, розробки та імплементації програм і заходів які профспілка має реалізовувати спільно з роботодавцем для психологічного розвантаження та недопущення тиску на працівника. Також в рамках практичних занять учасниками семінару опрацьовано питання створення психологічно безпечного робочого середовище.

Широкий інтерес викликало питання правил поведінки та комунікації з працівниками які мають Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Чим характерний ПТСР та які його основні прояви.

20240805 140820

Іншою важливою складовою семінару-тренінгу є формування практичних навичок надання першої домедичної допомоги у разі виникнення екстрених ситуацій. Запрошені фахівці з екстреної медицини проводять практичні заняття з демонстрацією основних кроків при наданні першої допомоги (непрямий масаж серця, зупинка кровотечі та транспортування постраждалих). Також учасникам було продемонстровано порядок застосування дефібрилятора.

Важливою складовою семінару-тренінгу є висвітлення питань діяльності ФПУ та профспілкового руху України в умовах війни.

20240805 140840

Керівники та експерти Федерації профспілок України поінформували учасників тренінгу про актуальний стан профспілкового руху в умовах війни, обговорили допомогу ВПО, відновлення діяльності профспілкових організацій на деокупованих територіях та територіях активних бойових дій, стан змін у трудовому законодавстві в період війни та шляхи зміцнення профспілок в Україні шляхом охоплення нових сфер економіки та залучення працівників до профспілок.

Також учасникам презентовано мобільний додаток ФПУ «Профспілка Цифрова», який розроблено з метою посилення мотивації профспілкового членства, налагодження комунікації з членами профспілок та осучаснення діяльності профспілок у питаннях цифровізації робочих процесів.

20240805 152951

На завершення учасники семінару-тренінгу обмінялися досвідом практичної роботи в умовах війни, висловили побажання щодо шляхів збереження та розвитку профспілкового руху в майбутньому.

Всім учасникам вручено сертифікати.

20240807 113122

20240807

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ