1144

 

 

10 березня 2017 р. Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега презентував публічний звіт про роботу  відомства  у 2015-2016 роках.

Озвучивши основні показники діяльності відомства у 2016 році, він акцентував увагу на тому, що найбільша кількість порушень, яку встановили інспектори Держпраці у 2016 році, стосувалася затримки чи невиплати заробітної плати – майже 26 тисяч. Загалом протягом року було проведено 21244 перевірки у сфері дотримання законодавства про працю, зайнятість та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на 17 977 підприємствах. Завдяки зусиллям державних інспекторів було погашено заборгованість із заробітної плати в сумі близько 850 млн гривень.

Проведено серйозну роботу щодо вдосконалення нормативно-правового забезпечення Держпраці, приведення нормативних актів у відповідність до європейських стандартів. У цій сфері Держпраці плідно співпрацювала з Міжнародною організацією праці.

Йдеться, зокрема, про скасування близько 200 нормативно-правових актів радянського періоду, які на сьогодні втратили свою актуальність. Також опрацьовується питання запровадження декларативного принципу державного нагляду за станом охорони праці, планується зменшення кількості дозвільних документів на роботи підвищеної небезпеки – з 26 до 18.

«Бізнес має взяти на себе ризики, пов’язані з роботами підвищеної небезпеки і використанням відповідного обладнання. В свою чергу Держпраці залишає за собою контроль за тим, наскільки чесно і правомірно бізнес застосовує декларативний принцип», – зазначив Голова Держпраці.

Працівники Держпраці беруть активну участь у підготовці нової редакції трудового кодексу, в якому, як підкреслив Р. Чернега, будуть максимально враховані інтереси учасників соціального діалогу.

Для того щоб спростити процедуру отримання дозволів на роботи підвищеної небезпеки територіальні управління Держпраці опрацювали спільно з центрами надання адміністративних послуг механізм надання таких дозволів за принципом «єдиного вікна». З ініціативи Держпраці при районних державних адміністраціях створюються консультативні центри, де суб’єктам господарювання надаватимуться консультації щодо застосування нових норм трудового законодавства.

У центральному апараті відомства протягом року проводився онлайн-прийом, який відвідало понад 90 громадян з усіх регіонів країни.

Голова Держпраці також зазначив, що на особливому контролі Держпраці були і залишаються питання оплати праці, легального працевлаштування, недопущення звільнення з роботи мобілізованих військовослужбовців, порушення прав інвалідів, використання праці дітей.

Стосовно перевірок стану охорони праці на підприємствах Роман Чернега констатував, що превентивні заходи, державний нагляд, що здійснює Держпраці, сприяли тому, що виявлені інспекторами порушення в більшості випадків усуваються –  у 80 %. Тобто бізнес починає усвідомлювати свою відповідальність за життя і здоров’я працівника.

1133

 

На завершення свого виступу Голова Держпраці наголосив: «Філософія роботи Держпраці – попередити правопорушення, сформувати правову культуру у сфері праці й охорони праці. Ця проблема не вирішиться за рік чи за два. Втім проведення превентивних заходів, роз’яснювальна робота, безперечно, дасть відчутний позитивний результат».

 Правова та технічна інспекція праці апарату ФПУ

 (за матеріалами публікації на сайті Держпраці)