original photo

Нещодавно в американському діловому журналі Forbes (27 грудня 2020 р., автор статті Керолайн Кастрільон) була розміщена стаття щодо перспектив розвитку дистанційної роботи після завершення кризи COVID-19.

Світ став свідком історичного зсуву на ринку праці 2020 року через пандемію Covid-19. У той час як деякі компанії раніше пропонували можливість працювати з дому в якості привілею, тепер це стало нормою для більшості підприємств. До 2025 року близько 70% співробітників будуть працювати віддалено не менше п'яти днів на місяць. Хоча 2020 рік можна вважати роком віддаленої роботи, це тільки початок, оскільки ми бачимо, що тенденція збережеться також в 2021 році.

Дистанційна робота стає постійною.

Згідно з опитуванням Enterprise Technology Research (ETR), в 2021 році очікувалося, що відсоток працівників, які постійно працюватимуть з дому, подвоїться. «Показник продуктивності доводить, що віддалена робота працює», - сказав Ерік Бредлі, головний стратег по взаємодії з ETR. «Отже, ми всі думали, що буде деяке збільшення постійної віддаленої роботи, але ми не очікували, що це удвічі зросте в порівнянні з рівнем до пандемії». Інше недавнє опитування фінансових директорів Gartner показало, що понад дві третини (74%) планують назавжди перевести співробітників на віддалену роботу після закінчення кризи Covid-19. Як і очікувалося, дорогу прокладають великі технологічні компанії. Twitter, розташований в Сан-Франциско, повідомив співробітникам в травні, що вони можуть працювати з дому необмежений час. Square, яку також очолює Джек Дорсі з Twitter, приблизно в той же час прийняла аналогічну політику і дозволило співробітникам працювати з дому на невизначений термін, навіть після відкриття офісів. В кінці травня генеральний директор Facebook Марк Цукерберг повідомив співробітникам, що багато хто з них будуть працювати віддалено невизначений термін і планує зберегти таку тенденцію.

Дистанційна робота означає менше офісних площ.

Мо Вела, директор по прозорості TransparentBusiness, прогнозує, що потреба у великих офісних приміщеннях поступово піде в минуле. «Повністю віддалені компанії без штаб-квартири будуть продовжувати формуватися, оскільки організації вирішать скоротити свої офісні площі для гібридних команд або взагалі відмовляться від них, щоб заощадити на витратах», - додає Вела. І компанії вже роблять кроки в цьому напрямку. Цього літа компанія REI, що займається роздрібною торгівлею на відкритому повітрі, оголосила про продаж свого нового, невикористаного корпоративного кампусу площею 8 акрів в Белвью, штат Вашингтон. У своїй заяві генеральний директор Ерік Арц сказав, що компанія «покладається на віддалену роботу як на вкорінену, підтримувану і нормалізовану модель» для співробітників. Багато компаній також планують нову комбінацію віддаленої роботи і роботи на місці, що призведе до гібридної моделі роботи. Як пропонує Анна Конверт Пеллетьє, директор з маркетингу Radware: «Одна із стратегій може полягати у виділенні певних днів для особистих зустрічей і спільної роботи, а потім інших днів для віддаленої роботи. Особисті зустрічі можна використовувати для мозкового штурму, представлення нових проектів або стратегій з побудови команди, а в віддалені дні - для роботи, яку можна виконувати індивідуально. Офіс можна було б перепроектувати і реорганізувати, відмовившись від кабін і створивши більше місць для зустрічей».

Дистанційна робота вимагає більшої залученості.

В офісі позитивний настрій і міцні відносини відкривають двері для просування. Один з недоліків віддаленої роботи - складніше виділити професійні досягнення. В 2021 році співробітникам буде потрібно докласти додаткових зусиль для віртуального збільшення своєї залученості, щоб отримати доступ до нових можливостей. У віддаленому середовищі, де співробітники спілкуються в основному по електронній пошті, співробітникам набагато складніше продемонструвати залучення, а роботодавцям - ідентифікувати. Беручи участь у віртуальних заходах, в онлайн-зустрічах і зберігаючи високий ентузіазм, співробітники зможуть виділятися як лідери, працюючи з дому.

Дистанційна робота впливає на управління продуктивністю.

Дистанційна робота значно змінила управління продуктивністю. Організації будуть приділяти все більше уваги виконаній роботі, а не відпрацьованим годинам, роблячи інструменти і додатки, які допомагають керувати ефективністю роботи віддалених співробітників. Щоб максимально підвищити ефективність працівників, роботодавцям буде потрібно прозорість того, чим вони займаються. Деякі приклади інструментів віддаленого управління співробітниками включають Time Doctor, Timely і TransparentBusiness. В якийсь момент може навіть знадобитися створити нову посаду, наприклад, директора по віддаленій роботі, щоб контролювати виробництво і працівників і забезпечувати ефективність. Деякі компанії також проводять перевірки ефективності на постійній основі, а не щорічно. Постійний зворотний зв'язок стане важливим, оскільки менеджери будуть прагнути допомогти працівникам орієнтуватися в їх посадових обов'язках і відповідати очікуванням продуктивності. Переосмислення того, як ставляться цілі і визначення ключових показників продуктивності, буде мати вирішальне значення для управління віддаленими  працівниками в новому звичайному режимі.

Дистанційна робота робить кібербезпеку життєво важливою.

Оскільки організації дозволяють значній частини працівників залишатися віддаленими, кібербезпека стане ще більшою проблемою в 2021 році. У звіті Cisco «Майбутнє безпечної віддаленої роботи» 85% всіх респондентів повідомили, що кібербезпека надзвичайно важлива або важливіша, ніж до пандемії. Справжню стурбованість викликає те, як здійснюється доступ до даних і як їх ефективно захистити. Джек Манніні, генеральний директор компанії по забезпеченню безпеки nVisium, згоден з тим, що організаціям необхідно більш стратегічно мислити про інвестиції в кібербезпеку і про те, як найкраще захистити співробітників, дані і обладнання. «Перехід до віддаленої роботи спонукав багато організацій зробити нові значні інвестиції в свої ІТ-системи та інфраструктуру», - сказав Манніні. «Захист віддаленої робочої сили вимагає іншого мислення».

З варіантом англійською мовою можна ознайомитись за посиланням: (https://www.forbes.com/sites/carolinecastrillon/2021/12/27/this-is-the-future-of-remote-work-in-2021/?sh=382447c31e1d)

Переклад Оксани Зайцевої                                                                                

Департамент правового захисту апарату ФПУ