534

За останні чотири місяці воєнного стану в Україні, ринок праці зазнав значних змін і, як зазнають фахівці, в найгірший бік. Деякі підприємства закрилися і відповідно працівники залишилися без заробітної плати. Деякі працюють неповний робочий день, трудові договори призупинені, і виходить, що людина ніби має роботу, але не отримує гроші або значно менше.

І останнім часом особливо гостро постала проблема щодо сплати єдиного соціального внеску ( ЄСВ) роботодавцем, оскільки, право на виплати у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, яка, зокрема, охоплює допомоги по тимчасовій непрацездатності та по безробіттю, пенсії, розмір таких виплат, залежить від факту сплати та суми ЄСВ.

Так при настанні обставин, коли працівник потребує соціального захисту у цій сфері виявляється, що він не має права на виплати у системі загальнообов’язкового соціального страхування, або виплати є нижчими, оскільки роботодавцем ЄСВ сплачено не повністю, або не сплачено взагалі.

Звертаємо увагу, що існують інструменти контролю за роботодавцем щодо цього питання, а також важелі випливу на роботодавця щодо дотримання сплати ЄСВ.

Так, для запобігання порушень роботодавцями прав працівників, держава передбачила для працівника таку можливість як створення особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

В особистому кабінеті працівник має право:

- одержати доступ до наявних даних персональної електронної облікової картки застрахованої особи та інших відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (анкетні дані, надана роботодавцем (страхувальником) інформація про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж);

- контролювати сплату страхувальниками страхових внесків, тощо.

До особистого кабінету можна увійти на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua.) за допомогою Дія.Підпис або кваліфікованого електронного підпису (КЕП), або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, в т.ч. з використанням технології Bank ID.

Також, отримати доступ до особистого кабінету та електронних сервісів Пенсійного фонду України можна у зручному форматі – з мобільних пристроїв (смартфонів та планшетів), завантаживши мобільний застосунок “Пенсійний фонд”. Версії мобільного додатку для пристроїв з операційними системами Android та IOS розміщені в Goоgle Play та AppStore відповідно.

Щодо порядку притягнення до відповідальності роботодавця за несплату ЄСВ.

Отже, у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Притягнути до відповідальності роботодавця можна як в досудовому, так і в судовому порядку.

В досудовому порядку заявнику необхідно особисто звернутися до контролюючих органів, в даному випадку до державної податкової служби України з заявою про здійснене роботодавцем порушення.

Уповноважений орган повинен розглянути заяву та може прийняти наступні рішення:

- відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” надіслати платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату;

- відповідно до ч. 10 та абз. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» накласти штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум та нарахувати пеню з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу;

- відповідно до ст. 165-1 КУпАП притягнути до адміністративної відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску.

Крім того, якщо розмір несплаченого єдиного внеску в тисячу і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то можна звернутися до поліції з заявою про вчинення злочину, передбаченого                     ст. 212-1 Кримінального кодексу України, а саме ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У судовому порядку працівник може звернутися з цивільним позовом про визнання бездіяльності роботодавця протиправною та зобов’язання вчинення певних дій, а саме нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч. 1 ст. 233 КзпП України строк звернення до суду становить три місяці з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Профспілки закликають усіх працівників бути на сторожі своїх трудових і соціальних прав і гарантій.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення