1422792799 talents

 

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення було розглянуто питання про організацію роботи щодо розгляду парламентом проекту Трудового кодексу України.

 

Як відомо, Комітет раніше розглянув законопроект1658 від 27.12.2014 «Проект Трудового кодексу України»,  внесений народним депутатом України Папієвим М.М.

Цей проект був підтриманий соціальними партнерами, Міністерством соціальної політики.

Відбулось декілька публічних обговорень законопроекту, в яких взяли участь представники профспілок, а саме: 12 березня ц.р. у Харкові в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого пройшов круглий стіл на тему: «Проблеми кодифікації законодавства про працю».

22 квітня у Києві Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» провела круглий стіл під назвою: «Новий Кодекс законів про працю: погляд в Європу».

29 квітня ЛІГА: ЗАКОН спільно з Асоціацією правників України провели круглий стіл на тему: «Корекція правових відносин між роботодавцем і працівником у зв’язку із прийняттям Трудового кодексу : нові можливості та виклики для українського бізнесу» .

У цих заходах взяв участь і виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

- Профспілки таким чином знаходять точки дотику з професіоналами, юристами, щоб вивірити, наскільки правильними є зауваження, які зараз готуються до законопроекту, - сказав він у своєму коментарі. - На останньому засіданні профільного парламентського Комітету з питань соціальної політики парламентарі вирішили: запропонувати ВР доручити Комітету підготувати законопроект до повторного другого читання за авторством народних депутатів – членів Комітету – це вже буде колективне авторство суб’єктів законодавчої ініціативи. Для цього 15 травня сформовано робочу групу, до складу якої увійшли як народні депутати, так і члени СПО об’єднань профспілок, роботодавці, науковці. Група вже розпочала свою роботу над аналізом та внесенням правок до законопроекту.

Сергій Українець звернув увагу на те, що досягнуто принципової домовленості про внесення до цього законопроекту базових принципів побудови Трудового законодавства, запропонованих профспілками, - нагадаємо, що це були 33 принципи, що формуються на основі Конвенцій МОП і Конституції України.

Вони будуть внесені до проекту при підготовці його до першого читання.

Профспілки також запропонували залучити до роботи над законопроектом експертів з МОП для того, щоб наше трудове законодавство було максимально гармонізовано із Конвенціями МОП і законодавством ЄС.

 

ІАЦ