ПЕН

 

 

 

Презентація проекту пенсійній реформи та її відповідності Конвенції МОТ 1952 року про мінімальні норми соціального забезпечення (№102), ратифікованій Україною в 2016 році, відбулась 4 липня під час тристороннього круглого столу у Києві.

 

Організатори цього заходу – Міністерство соціальної політики України та Міжнародна організація праці.

 

ПЕН3

 

Профспілкову позицію щодо пенсійній реформи представив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.  

 

В дискусії також взяли участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Анатолій Кубраченко, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко, керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ Володимир Максимчук, головний спеціаліст цього управління Оксана Денісова, головний спеціаліст Профспілки працівників охорони здоров’я України Галина Голеусова.

 

ПЕН1

 

 

Відкриваючи засідання, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук зазначив, що міжнародні організації, зокрема МОП, приділяють велику увагу реформам, що проходять зараз в Україні. Серед найважливіших – реформа пенсійній системи. Вона може досягти успіху тільки у разі проведення комплексного пакету реформ, перш за все, реформи системи оплати праці. Дуже важливо, підкреслив він, щоб система пенсійного забезпечення в Україні відповідала міжнародним нормам, зокрема у сфері захисту соціально-економічних прав людей.

 

ПЕН2

 

 

З презентацією урядового проекту пенсійної реформи виступив заступник міністра соціальної політики України Микола Шамбір.

 

З співдоповідями «Проект Закону про пенсійну реформу України: деякі зауваження на підставі попереднього аналізу» та «Забезпечення мінімального рівня соціального захисту – недавній приклад Кіпру» виступили старший спеціаліст з питань соціального захисту Групи технічної підтримки з питань Гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Кенічі Хіросе і актуарій з питань соціального захисту та старший спеціаліст з пенсійного забезпечення Департаменту соціального захисту штаб-квартири МОП у Женеві Костас Ставракіс.

 

ПЕН4

 

ПЕН5

 

 

«Ми готові до дискусії, але будемо відстоювати свої принципові позиції стосовно пенсійної реформи, - заявив під час обговорення Григорій Осовий. – Мова, перш за все, йде про недопущення ухвалення норм, що погіршують становище людей, а саме: зменшення розміру коефіцієнта страхового стажу для осіб, які виходитимуть на пенсію з 2018 року, збільшення тривалості страхового стажу, необхідного для призначення пенсій за віком, з 15 до 35 років, обчислення страхового стажу за період до 1 січня 2004 року в однократному розмірі без застосування пільгового обчислення, чинним до зазначеної дати, скасування права дострокового виходу на пенсію за вислугу років для окремих категорій працівників тощо. Запропоновані 205 від мінімальній зарплати – це, вважаємо, недостатньо. Треба, як мінімум, 40%. І ще. Має бути так: чим вище стаж, тим вище коефіцієнт. Не може бути однаково для тих, хто працював багато років і тих, хто працював декілька років».

 

ПЕН6

 

 

 

Прес-центр ФПУ