7854 Lepetukha 

 

Протягом 2012 року Міністерством соціальної політики України разом з іншими міністерствами та відомствами, а також з іншими сторонами соціального діалогу розроблялися окремі законодавчі пропозиції з метою удосконалення пенсійного законодавства та вирішення окремих проблемних питань пенсійного забезпечення. За результатами такої роботи було напрацьовано ряд законопроектів і Кабінетом Міністрів України внесено на розгляд Верховної Ради України

Одним із таких законопроектів був проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», реєстраційний №1117 від 18 грудня 2012 року. Зазначений законопроект розглядався СПО об’єднань профспілок і було погоджено. 14 травня 2013 року Верховною Радою України цей законопроект було прийнято в цілому, а 4 червня ц.р. підписано Президентом України (№ 231-VII від 14.05.2013). Закон набрав чинності з 1 липня 2013 року.

Законом внесені зміни до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

 

Зокрема, внесеними змінами:

1. Передбачено включення до страхового стажу періодів перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності з 1 січня 2004 року, у період хвороби працівник підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і на допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховується єдиний соціальний внесок. Відповідно зазначений період зараховується до страхового стажу. На жаль, із-за непорозуміння не було передбачено нарахування страхових внесків (єдиного соціального внеску) на допомогу по вагітності та пологах, а тому періоди відпусток по вагітності та пологах, які надавалися жінкам після 1 січня 2004 року, до страхового стажу не зараховувалися. Протягом всього минулого періоду профспілкова сторона вносила пропозиції про внесення змін до законодавства щодо зарахування цих відпусток до страхового стажу. Не заперечували проти цього і державні органи. В результаті нині це питання вирішено позитивно - осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, віднесено до осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Роботодавці сплачуватимуть за таких осіб єдиний соціальний внесок.

 

2. Надано можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним дітям померлого годувальника не тільки у період навчання (за денною формою) у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, а і в період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців (до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років).

 

3. Удосконалено механізм визначення коефіцієнта заробітної плати за неповний місяць страхового стажу  (раніше діючий механізм визначення коефіцієнта заробітної плати за неповний місяць страхового стажу призводив до заниження коефіцієнта зарплати, відповідно, і пенсії).

 

4. Надано можливість особі під час визначення заробітної плати для обчислення пенсії виключити періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховувалась мінімальна зарплата, що призводило до заниження коефіцієнта зарплати, відповідно, і пенсії).

 

5.  Змінено механізм щорічного (з 1 березня) перерахунку раніше призначених пенсій. Якщо до теперішнього часу щорічно з 1 березня збільшувався розмір пенсії, з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати в країні та з урахуванням підвищення пенсії в минулому році, то з 2014 року буде збільшуватися заробітна плата пенсіонера, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. При цьому гарантується підвищення заробітної плати на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

 

6.  До прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» внесено уточнення, що у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» фінансується відповідно до умов, передбачених Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

 

7. Доповнено статтю 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та статтю 10 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» правовими нормами, які уточняють порядок виплати на період перебування на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі) пенсій військовослужбовцям та державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

 

8. Внесено окремі редакційні уточнення до деяких правових норм законодавчих актів.

 

 

Департамент соціального діалогу та

соціального страхування апарату ФПУ