sudy e1644249953623

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2023 р. № 1348 внесено зміни до бюджету Фонду соціального страхування на випадок безробіття (далі – Фонд) на 2023 рік, якими уточнено необхідну суму коштів на виплати працівникам, які вивільняються з роботи у звʼязку із достроковим зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС, а також розширено програму «мікрогранти та гранти на створення або розвиток власного бізнесу, переробних підприємств з метою сприяння зайнятості населення»  із збільшенням витрат на її фінансування на 73% від запланованих на поточний рік (до 3,1 млрд грн).

Профспілковою стороною не підтримувалися зазначені зміни в частині збільшення витрат Фонду для надання мікрогрантів та грантів на створення або розвитку власного бізнесу. При обґрунтуванні цієї позиції СПО об’єднань профспілок виходив з того, що основною метою загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття є матеріальне забезпечення осіб, які втратили роботу із незалежних від них обставин. Тому, за рахунок єдиного внеску, в першу чергу, мають фінансуватися страхові виплати, зокрема, допомога по безробіттю, допомога по частковому безробіттю. Нині ж мінімальний розмір допомоги по безробіттю складає лише 2500грн, що є нижчим законодавчо визначеного прожиткового мінімуму для працездатних осіб та становить лише 37% мінімальної заробітної плати. При цьому, за даними Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах листопада ц.р. становив 8142 грн.

До того ж, на період воєнного стану встановлено обмеження розміру допомоги по безробіттю на рівні мінімальної заробітної плати та зменшено тривалість її виплати (до 90 календарних днів), що створило штучну економію коштів статті видатків Фонду на допомогу по безробіттю.

За рахунок утворення значного профіциту коштів (у зв’язку із зниженням рівня соціального захисту безробітних) державною стороною значно збільшилися видатки за рахунок коштів Фонду для надання послуг з працевлаштування, компенсації роботодавцям на сплачений єдиний соціальний внесок за працевлаштованих безробітних, різної фінансової допомоги на організацію підприємницької діяльності тощо.

За інформацією Державного центру зайнятості надходження у 2023 році до Фонду очікуються на рівні 21,6 млрд грн, а  прогнозні видатки до кінця року становитимуть 9,6 млрд грн. Видатки на виплату допомоги по безробіттю у поточному році до грудня ц.р. профінансовано лише 2,2 млрд грн. Водночас видатки на утримання та забезпечення діяльності Державної служби зайнятості у 2023 році передбачено майже 3 млрд грн., що становитиме третину всіх видатків Фонду. На кінець року очікується залишок коштів 10,7 млрд грн.

СПО об’єднань профспілок наполягає на тому, що надання державної допомоги суб’єктам господарювання у формі грантів/мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу має здійснюватися за рахунок інших фінансових джерел. Спрямування вивільнених страхових коштів на розвиток та підтримку бізнесу не відповідає цілям соціального страхування.

Розробниками проекту постанови Уряду щодо змін до бюджету Фонду зазначалось, що реалізація урядового проєкту єРобота сприятиме створенню нових робочих місць, зростанню зайнятості, активізації економіки та наповненню бюджетів всіх рівнів. Не заперечуючи необхідності вирішення зазначених питань вважаємо, що для цього не повинні використовуватися страхові кошти, які призначені для матеріального забезпечення застрахованих осіб у разі настання страхових випадків – безробіття, нещасного випадку на виробництві, хвороби, досягнення пенсійного віку та в інших випадках. При цьому не враховуються фінансові труднощі самої системи соціального страхування, наслідками яких є низькі розміри страхових виплат. Так, середній розмір пенсії у співвідношенні до середньої зарплати в країні становить лише біля 30%, суттєво знижено рівень соціального захисту осіб, які потерпіли від нещасного випадку на виробництві, зменшено тривалість виплати допомоги по безробіттю та її розмір, інші.

Наявний профіцит коштів у системі соціального страхування має бути перерозподілений між страховими фондами і спрямуватися виключно на підвищення рівня соціального захисту застрахованих осіб. На жаль, Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено вилучення з Фонду соціального страхування на випадок безробіття залишку коштів, який утворився на кінець 2023 року, у сумі 10 млрд грн.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ