fgfgfg

24 квітня ц.р. представники Федерації профспілок України прийняли участь в нараді, яка відбулася в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, з питань узгодження позицій до проектів Законів України, розроблених Мінрегіоном України, а саме:

- «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку соціального житла на 2013-2019 роки»;

- «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги).

На початку наради Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Темник Г.П. повідомив, що проект Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку соціального житла на 2013-2019 роки» було опрацьовано усіма зацікавленими міністерствами і відомствами і наприкінці квітня ц.р. його буде надіслано на розгляд Кабінету Міністрів України.

На що представники профспілок наголосили, що вказаний проект на розгляд до Федерації профспілок України не надходив і на узгоджувальні наради представників профспілки не запрошували.

Мінрегіоном України враховано зауваження профспілок і в оперативному порядку вказаний законопроект нарочним надано представникам ФПУ для опрацювання та надання експертних висновків.

Законопроект «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку соціального житла на 2013-2019 роки» розміщено на сторінці СПО об’єднань профспілок офіційного сайту ФПУ.

Зауваження та пропозиції до вищезгаданого законопроекту приймаються до 26 квітня ц.р. на електронну адресу malegic@fpsu.org.ua

Що стосується узгодження позицій до законопроекту «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги), то більшість учасників засідання підтримали пропозицію профспілок, що рішення про поновлення нарахування і стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги передчасне, оскільки на сьогодні Урядом не вирішене питання погашення заборгованості по заробітній платі, яка станом на 1 березня ц.р. за даними Держкомстату складає 1102,5 млн. гривень.

Крім того, профспілками наголошено, що слід посилити роботу з підвищення рівня дисципліни оплати усіх категорій споживачів за спожиті послуги. Адже серед боржників не лише населення, але і установи та організації, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів та комерційні споживачі.

Недоцільно пов’язувати низьку платоспроможність підприємств ЖКГ тільки із наявністю заборгованості населення з оплати споживчих житлово-комунальних послуг.

Також більшість учасників підтримало позицію профспілок, що розмір пені у законопроекті (0,1% за кожен день прострочення платежу) завищено, і стягнення пені з новостворюваної заборгованості це не той захід, який може призвести до глобальних перетворювань у галузі ЖКГ.

Слід наголосити, що фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запевнили учасників засідання, що при доопрацюванні вказаного законопроекту ними буде напрацьовано механізм захисту осіб, які мають заборгованість із заробітної плати та інших грошових виплат і не мають змоги вчасно вносити плату за житлово-комунальні послуги.

За результатами обговорення вирішено, що учасникам наради буде надіслано протокол засідання на погодження та внесення своїх зауважень.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту