1 4 

Співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради від профспілкової сторони Григорій Осовий 22 квітня у Будинку профспілок провів офіційну зустріч з співголовою НТСЕР від сторони роботодавців Анатолієм Кінахом на якій представники сторін обговорили поточний стан в економіці і на ринку праці в умовах пандемії, визначили критично важливим забезпечення постійного діалогу з владою для вироблення і реалізації ефективних антикризових дій. Критично оцінили стан соцдіалогу і домовилися активізувати спільні зусилля по просуванню ініціатив роботодавців і пропозицій профспілок щодо економічного розвитку, збереження робочих місць, трудових і соціальних гарантій працівників в умовах, що спричинили світову кризу. Обидві сторони ініціювали відповідні звернення до урядових структур.

Звертаючись до Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка і Міністра соціальної політики України Марини Лазебної співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради від профспілкової сторони Григорій Осовий, зазначив, що практично щоденно Федерація профспілок України, інші профспілки і їх об’єднання отримують повідомлення з місць про стурбованість працівників зупинкою роботи на період карантину, зменшенням зарплати, невизначеністю із збереженням робочих місць для них надалі. Поки що невдоволення не набуло протестного характеру, насамперед, завдяки співпраці профспілок з роботодавцями, які відповідально поставилися до надзвичайної ситуації і прагнуть максимально зберегти виробничу готовність і кадри для швидкого відновлення економічної діяльності.

Безперечно, вжиті останнім часом Урядом і Верховною Радою оперативні заходи дещо прояснили логіку антикризових дій, однак, вважаємо неприпустимим відсторонення сторін соціального діалогу і чинної Генеральної угоди від їх попереднього обговорення і проведення узгоджувальних процедур, як це визначено законодавством.

Так, представник Спільного представницького органу об’єднань профспілок в порушення Регламенту Кабінету Міністрів України не запрошується на засідання Уряду і тим самим позбавлений обстоювати пропозиції профспілок до проектів актів законодавства. Подані письмово пропозиції практично не враховуються. Такі принципово важливі проекти рішень, які стосуються програм економічного і соціального розвитку, бюджету країни мають обговорюватися в тристоронньому форматі, зокрема на засіданнях Національної тристоронньої соціально-економічної ради, однак вона не функціонує через не делегування Урядом своїх представників. З цієї ж причини в березні ц. р . не відбулося засідання тристоронньої робочої комісії з підбиття підсумків виконання Генеральної угоди за 2019 рік.

Григорій Осовий наголосив, що профспілкова сторона НТСЕР вкрай здивована кулуарністю прийняття рішення Кабінетом Міністрів від 8 квітня 2020 року «Про утворення Ради з питань економічного розвитку України», до якої не введено жодного представника від сторін профспілок і роботодавців, які якраз представляють інтереси фактичних рушіїв економічного розвитку.

Він поінформував урядовців, що у профспілок і роботодавців є спільне бачення наявної проблематики та шляхів її вирішення, а також чітке прагнення вибудовувати взаємодію з урядовими структурами на засадах визнаного у Європі та світі механізму соціального діалогу і партнерства. Він звернув їх увагу на міжнародний досвід проведення соціального діалогу, коли шляхом послідовної щоденної співпраці соціальних партнерів відбувається генерація і спільна реалізація підходів і рішень, спрямованих на захист власних ринків збуту, збереження і посилення конкурентних переваг в глобальних ланцюгах поставок.

І запропонував урядовцям, якщо вони поділяють наведену точку зору, провести на наступному тижні консультації для вироблення відповідного алгоритму спільних дій за участю Співголів НТСЕР від сторін профспілок і роботодавців, керівництва СПО об’єднань профспілок та СПО роботодавців.

 

Прес-центр ФПУ