8b7a21fc d964 4c68 9b93 732d05f0749b

21 вересня відбулось чергове засідання Антикризового штабу представників роботодавців, підприємців та громадських організацій.

До складу цього Штабу входять Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник голови ФПУ Олександр Шубін і голова Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України Ярема Жугаєвич. На засіданні розглядалися два секторальних питання про ситуацію у гірничо-металургійному комплексі та шляхи подолання кризи у цій галузі. Друга частина засідання була присвячена розгляду питань у агропромисловому комплексі.

Зрозуміла актуальність та пріоритетність цих питань, оскільки гірничо-металургійний комплекс – це основа промисловості, адже, метал є вкрай необхідним для машинобудування, будівельної галузі, оборонки. У ланцюжках поставок ця сировина є важливою. Після того, що відбулося у Маріуполі, на Донбасі в Україні повноцінно працюючих залишилося всього  5 підприємств, які зайняті виробництвом металопродукції, і нажаль, вони на сьогодні зайняті на 12-15% за повідомленням аналітиків, експертів і  представників цієї галузі.

Зрозуміло, що справа не тільки у обсязі продукції, а ще й у тому, що  металургійний комплекс завжди був важливим стабілізаційним фактором валютного ринку. Фактично він давав більше 10% ВВП і від реалізації металопродукції країна отримувала близько 22 млрд. дол., що сприяло зміцненню курсу національної валюти. Втрати, які наразі відбуваються, у певній мірі розбалансовують курсову різницю.

За 8 місяців поточного року галузь змінусувала обсяг продукції на 62-65%. Кількість людей, зайнятих у галузі значно скоротилась і наш колега Олександр Рябко, який брав участь у засіданні Штабу, навів у своєму виступі аргументовані висновки і пропозиції ПМГУ, яка тісно співпрацює з Федерацією металургів України, і має спільне бачення виведення галузі з кризи, забезпечення людей роботою.

8faa2a32 963a 424c af22 bf0b58ce99e1

Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив: «За підсумками обговорення сформовано пакет пропозицій, які будуть подані від Антикризового штабу до КМУ і ми говорили, що і ФПУ їх підтримує, це спільне подання. Ми запропонували, щоб це стало темою окремого спеціального засідання Уряду».

Він  акцентував увагу на тому що, якщо металургійна промисловість швидко не відновить свою діяльність та темпи виробництва, то можуть бути втрачені ринки традиційні для нашої металургії – в Європі, Азії , Китаї. На цих ринках висока конкуренція і це призведе до скорочення експорту цієї продукції. Як відомо, Уряд нещодавно заявляв, що на першому етапі відновлення країни вкрай необхідним буде збудувати не менше 100 тис. квартир для забезпечення людей житлом, зокрема тих, хто його втратив. Іпотека буде відкрита під 3% і передбачається, що будівництво дасть поштовх для створення 1400 тис. робочих місць. Будівельна галузь є великим споживачем металопродукції.

АПК також має велике значення для економіки країни, забезпеченні споживачів всередині країни, але він ще став гарантом для убезпечення поширення голоду. Згортання експортних обсягів стало загрозою поширення голоду у країнах Африки, на Близькому Сході. Втрати, які вже зазнав АПК в Україні щодо обсягів виробництва та посівних площ, оцінюються приблизно у  35 млрд. дол. І для відновлення, окрім об’єктивних факторів – необхідності звільнення окупованих територій, їх розмінування та ін., ще потрібні кредитні ресурси, мінеральні добрива, паливо тощо. На важливості цих питань наголошували керівники Української аграрної конфедерації, Асоціації м’ясної галузі України, Спілки молочних підприємств України привертаючи увагу членів Штабу до існуючих проблем. І внесли пропозиції щодо відновлення повноцінної діяльності підприємств сектору АПК.

Штаб прийняв  рішення після опрацювання усіх поданих пропозицій у триденний термін передати їх уряду з проханням розглянути це питання найближчим часом для реанімації цих галузей, – зазначив Григорій Осовий.

b6dec94d d664 4343 8351 5e51309fb22b.734660cb

Дуже важливо, що очільники транспортної сфери: морського та річкового транспорту, залізничники поінформували членів Штабу про заходи вже здійснені ними для розкриття потенціалу транспортної інфраструктури перевезення вантажів і у т.ч. поставки зернових відповідно до аграрної угоди у рамках ООН. Також обговорювалося питання, що ще можна зробити для розширення спроможності у цій сфері.

Члени Штабу запланували на наступних засіданнях розглянути проблеми діяльності авіабудівної та суднобудівної галузей.

Пресцентр ФПУ