abonentskoe obsluzhivanie yuridicheskikh lits2 

Шановні колеги!

Звертаємо Вашу увагу, що у першому випуску газети «Профспілкові вісті» за 2023 рік вийшла стаття присвячена колективно-договірній роботі в умовах воєнного стану.

Зі статті профспілкові лідери та фахівці у сфері колективно-договірної роботи зможуть дізнатися про: реалії цієї роботи; нове законодавство, особливості напрацювання та розгляду у Верховній Раді України проєкт Закону України «Про колективні угоди і договори» (реєстр. № 7628) тощо.

До обговорення зокрема долучилися:

Заступник голови ФПУ О.Шубін:

«В умовах безпрецедентних викликів війни, перед обличчям агресора Україна об'єдналась і вистояла. Об'єднались вулиці, села, міста, громади, трудові колективи, об'єдналась вся країна. Війна продемонструвала нам важливість спільних консолідованих дій, концентровано спрямованих на вирішення конкретних питань. Війна навчила нас знаходити компроміси, терпіти втрати і стійко переносити негоди, разом працювати на досягнення єдиної мети. І ці спільні підходи до вирішення загальних масштабних проблем і завдань, спрямовані на консолідацію суспільства, а не на його індивідуалізацію, особливо будуть необхідні нам у перші роки післявоєнної відбудови. Адже в умовах зруйнованої економіки консолідація ресурсів, розумне їх спрямування, у тому числі на зростання знищеного війною добробуту працюючої людини та відновлення виробничого потенціалу держави, набуде особливої ваги. Саме про це система колективно-договірного регулювання трудових відносин, реформувати яку сьогодні пропонують професійні спілки. Результатами цієї реформи має стати нове чільне місце колективно-договірних домовленостей профспілки і роботодавця у системі джерел правового регулювання трудових відносин. Новий імпульс для колективних переговорів має надати і інтеграція України до Європейського Співтовариства, де колективний договір давно вважається однією з наріжних основ гармонійного розвитку суспільства. Сподіваємось, цей надзвичайно складний для всіх нас час ми зможемо використати для побудови тієї правової і організаційної підоснови колективно-договірного регулювання, що дозволить нам у майбутньому швидко і злагоджено формувати домовленості для спільного просування вперед.»

Голова Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України М.Мицько:

«При обговоренні даного питання з керівниками Об'єднань роботодавців хімічної промисловості та медичної і мікробіологічної промисловості України прийшли до висновку, що галузеві угоди, укладені Профспілкою працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України з відповідними суб'єктами, діятимуть до укладення нових (п.2.1 угод). Таким терміном початку переговорів може стати завершення війни, визначення спроможності роботи підприємств за її наслідками, визначення конкурентною на ринку продукції, яка буде вироблятись. Щодо колективних договорів, то законодавство України і галузеві угоди надають їм право (при наявності можливостей) вносити зміни та доповнення, укладати нові колдоговори, що і робиться.»

Голова Профспілки працівників лісового господарства України С.Кривов’язий

«Колективний договір можна без перебільшення вважати трудовою конституцією, оскільки саме в ньому визначені   детальні права та зобов'язання його сторін у трудовому процесі, конкретні положення щодо гарантій працівників та профспілок.  Адже левова частка норм  законів України у сфері трудових відносин робить посилання саме на визначення в колективних договорах питань оплати праці (посадових окладів, надбавок, доплат тощо), тривалості щорічних додаткових відпусток (за роботу у шкідливих та важких умовах праці, за ненормований робочий день тощо), конкретних заходів щодо створення безпечних умов праці, додаткових гарантій та компенсацій для працівників, а також членів їх сімей, ветеранів та інших категорій.

Безперечено, необхідність укладення колективних договорів на підприємства, в установах, організаціях диктується не тільки законодавством України, але й самим життям, тому ігнорувати ці фактори не можна.»

Голова Профспілки авіапрацівників України М.Козич:

«З початку воєнної агресії рф на Україну на більшості підприємств галузі цивільно авіації колективні договори не працюють, так як практично у всіх аеропортах України виробнича діяльність призупинена, більшість аеропортів пошкоджено, а в містах Вінниця, Дніпро, Миколаїв, Одеса, Суми, Херсон, в результаті ракетних обстрілів, нанесено великі зруйнування інфраструктурі аеропортів.

Через те, що прийнято ряд законодавчих актів, які на період воєнного стану обмежують права працівників, в тому числі і щодо колдоговірної роботи, виборним органам Авіапрафспілки її організаційних ланок необхідно більш тісніше тримати безпосередній зв'язок із членами Профспілки, активно і своєчасно реагувати на кожне їхнє усне чи письмове звернення щодо порушень трудового законодавства роботодавцями і, особливо, порушень ними положень колективних договорів, які для трудових колективів є основним документом регулювання соціально-трудових відносин, забезпечення конституційних прав і гарантій працівників та роботодавців.»

Експерт з регулювання соціально-трудових відносин Профспілки працівників охорони здоров’я України Г. Голеусова:

«Статтею 11 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-IX передбачено, що на період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця. Тобто роботодавцю, як одній із сторін договору, надано одностороннє право на власний розсуд визначати дію або зупинення невизначеного кола питань, що може призвести до необґрунтованого порушення узятих стороною роботодавця зобов’язань. У зв’язку із цим невілюється роль колективного договору як ефективного механізму проведення консультацій та досягнення домовленостей із цього приводу представниками роботодавців та працівників як сторін колективного договору.»

Голова Тернопільської обласної ради профспілок А. Присяжний:

«Для профспілок, як незалежного інституту громадянського суспільства, колективний договір був і залишається найважливішим інструментом захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників. Саме з ініціативи профспілкових комітетів через договірні зобов’язання працівникам надаються додаткові порівняно із законодавством пільги та заохочення.

Одночасно важливим є забезпечення дієвого профспілкового контролю за виконанням колективно-договірних зобов’язань, оскільки без нього втрачається актуальність самих зобов’язань та послаблюється ефективність договорів.» та ін.

Повну версію статті розміщено на офіційному сайті газети.

 

Управління соціального діалогу та

колективно-договірного регулювання АПАРАТУ ФПУ

 

Матеріали підготовлені у рамках співпраці ФПУ з Проєктом МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. За погляди, відображені в опублікованих авторських статтях, дослідженнях та в інших матеріалах, відповідають виключно їхні автори, а публікація не означає погодження з цими поглядами з боку Міжнародного бюро праці.