znimok ekrana 2021 10 07 o 10.50.42

Мінекономіки розглянуло звернення Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні щодо економічної реінтеграції трудових мігрантів після завершення бойових дій на території нашої держави та реформування трудового законодавства в Україні.

У відповіді Міністерства профспілкам, зокрема, зазначено: пунктом 307 „Розроблення та подання Кабінетові Міністрів України законопроекту про запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів” Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.03.2023 № 221, а також Планом діяльності Міністерства економіки України на 2023 рік, передбачено упровадження програми економічної реінтеграції громадян України, які тривалий час працювали за кордоном, шляхом вироблення механізму стимулювання для повернення трудових мігрантів; інвестування зароблених за кордоном коштів у національну економіку; розвиток самозайнятості та малого підприємництва. Строком виконання даного пункту визначений грудень 2023 року.

Наразі ведеться системна робота з підготовки до розробки проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів” в установленому законодавством порядку.

Щодо трудової реформи слід зазначити наступне.

На виконання підпункту 4 пункту 3 розділу II Закону України від 21.04.2022 № 2215-ІХ „Про дерадянізацію законодавства України” Мінекономіки розроблено проект Закону України „Про працю”.

Прийняття цього системного і комплексного проекту акта дозволить остаточно відмовитись від радянської законодавчої спадщини у сфері зайнятості і трудових відносин. Наприкінці минулого року Міністерством проводилися погоджувальні заходи з центральними органами виконавчої влади, соціальними партнерами та іншими заінтересованими особами. До проекту Закону України „Про працю” від заінтересованих сторін надано значну кількість суттєвих зауважень і пропозицій. Після проведення узгоджувальних нарад із соціальними партнерами та іншими заінтересованими сторонами щодо доопрацювання проекту Закону України „Про працю” та внесення змін і доповнень до тексту законопроекту його буде направлено на розгляд Уряду.

Мінекономіки запевнило профспілки у готовності до всебічного і відкритого діалогу, який дозволив би полегшити повноцінне розуміння духу і положень міжнародного трудового законодавства, а також імплементації його норм до національного законодавства України.

З повним текстом відповіді Мінекономіки можна ознайомитись тут.

Пресцентр ФПУ