6484 thumb

 

15 квітня відбулося засідання тристоронньої робочої групи з опрацювання підрозділу «Соціальний захист працюючих» Розділу ІІ Генеральної угоди на новий строк.

 

Цього разу головувала урядова сторона, від якої були присутніми фахівці Міністерств соціальної політики та фінансів. Під час роботи спільно з представниками профспілок і роботодавців обговорено спірні пункти підрозділу, з яких раніше не вдалося досягти домовленості, але вони були доопрацьовані у період, що минув з попереднього засідання.

Питання стосувалися зокрема розробки державної програми будівництва студентських та учнівських гуртожитків, на чому наполягали профспілки, однак, урядова сторона запропонувала зняти з розгляду зазначену пропозицію через відсутність ресурсів на її фінансування.

Профспілки також вважають за потрібне відновити наставництво на виробництві та практику періодичного навчання та підвищення кваліфікації працівників.

Основними були оговорені питання пенсійного забезпечення та досягнуто спільної домовленості щодо необхідності удосконалення цієї системи, зокрема, запровадження наряду з існуючою солідарною нових форм. Розглянуто необхідність прийняття закону України про нову концепцію визначення прожиткового мінімуму згідно з вимогами Конвенцій МОП, але домовлено відкласти вирішення цього питання на наступний рік, а до того часу провести необхідні консультації.

Також профспілки порушили питання необхідності повернення права профспілкам та іншим громадським організаціям на здійснення громадського контролю над цінами і ціноутворенням. З 2012 року профспілки були позбавлені цього права, але відтепер вони хочуть його відновити та у світлі новітніх процесів євроінтеграції пропонують надати таке право також іншим представникам громадськості.

Членами робочої групи обговорено необхідність розробки Концепції соціальної політики, перегляду продовольчих наборів, які не змінюються протягом останніх 15 років, досягнуто домовленості про те, що Мінсоцполітики раз на місяць буде надавати СПО об’єднань профспілок дані щодо фактичного розміру прожиткового мінімуму з відповідним розрахунками.

Пункти, з яких не вдалося досягти спільної думки, внесено до таблиці розбіжностей.

 

ІАЦ