877878787

 

18 грудня на засіданні Уряду, присвяченому питанням дерегуляції, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що профспілки підтримують курс на дебюрократизацію і подолання корупції у сфері державного нагляду і контролю, але застерігають від того, щоб послаблення тиску на бізнес не призвело до зменшення захисту працівників.

 

У профспілок викликає насторогу насамперед скасування тих нормативно-правових актів, які спрямовані на забезпечення належного рівня охорони праці, створення гідних умов праці на підприємствах, санітарної і пожежної безпеки на робочих місцях.

Цифри свідчать про те, що на сьогодні від 5 до 7 тис. працюючих щорічно отримують травми на виробництві, наслідком чого стає інвалідність або професійні захворювання, нажаль, збільшується кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, що у значній мірі підриває трудовий потенціал країни.

Як підкреслив Григорій Осовий, окремі регуляторні акти дійсно є застарілими, й такими, що втратили своє значення при здійсненні контролю за діяльністю бізнесу, або містять корупційну складову, з чим безумовно потрібно боротися. Однак, перш ніж скасовувати норми чинного законодавства, потрібно провести їх аналіз, щоб змини, які плануються, не призвели до звуження прав людей і не знизили рівень безпеки праці тих, хто зайнятий на виробництві.

Наразі такого аналізу не проведено і тому Мінекономрозвитку, іншим ЦОВВ було запропоновано разом з профспілками організувати таку роботу, як цього вимагає законодавство: згідно зі ст. 28 закону про охорону праці, опрацювання та прийняття нових, або скасування чинних нормативно-правових актів з охорони праці проводиться ЦОВВ за участю профспілок, - нагадав профспілковий лідер.

Він також висловив переконання, що одночасно зі спрощенням процедур проведення перевірок та зменшенням опіки діяльності підприємств з боку держави, повинен підвищуватись рівень відповідальності їх керівників і роботодавців за стан охорони і безпеки праці на виробництві, за порушення норм закону про охорону праці, тому потребує зміни сама система управління безпекою та охороною праці.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав пропозиції профспілок і зазначив:

- Наше завдання, щоб не було травматизму, смертей на виробництві. Ми підтримуємо профспілки, у нас з ними дуже добрий діалог, – я даю доручення Мінекономрозвитку, обговорити це з профспілками, – що тут потрібно скасувати, а що ні.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева наголосив на важливості питання, порушеного профспілками, та запевнив у його спільному опрацюванні соціальними партнерами.

Під час засідання ухвалено Стратегію реформування системи державного нагляду (контролю), розроблену Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Вона спрямована на забезпечення підвищення ефективності системи державного контролю, мінімізації ризиків виникнення правопорушень, зменшення тиску на бізнес та зростання його довіри до держави.

 

Відеозапис засідання КМУ від 18 грудня можна переглянути тут. Виступ Г.Осового – з 1.г.21 хв. 53 сек. запису).

 

Прес-центр ФПУ