index

 

25 квітня п.р. відбулась експертна зустріч сторони профспілок із предсатвниками ПРООН і МОП з питань реформування Державної служби зайнятості.

Від міжнародних експертів участь у зустрічі взяли Шейла Марні, радник з питань сталого розвитку Регіонального центру ПРООН (м. Стамбул), Весна Дзутеска-Бішева, експерт ПРООН з питань зайнятості, Мауріціо Діркенс, експерт МОП з питань зайнятості, Грегор Шульц, міжнародний експерт МОП з питань зайнятості, а також група технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи (м. Будапешт).

Делегація міжнародних експертів ставить за мету свого перебування в Україні провести дискусії із керівництвом Міністерства соціальної політики України, державної служби зайнятості щодо масштабів і методології функціональної оцінки Державної служби зайнятості. Дана оцінка буде слугувати основою під час розроблення плану реформування ДСЗ і визначення форм і методів його впровадження.

Разом з тим заплановано проведення окремих зустрічей із соціальними партнерами. Участь у профспілковій зустрічі взяли представники Федерації профспілок України та Конфедерації вільних профспілок України.

Делегацію від ФПУ очолив новопризначений в.о. заступника Голови ФПУ Шубін Олександр Олександрович.

Учасниками зустрічі від української сторони були висловлені основні проблеми на сучасному ринку праці та запропоновано шляхи їх подолання як в рамках реформування служби зайнятості так і всієї політики зайнятості.

Досягнуто попередніх домовленостей щодо подальшої співпраці з міжнародними експертами в найближчі 6 місяців, після чого підвести попередні підсумки.

Нагадаємо, що питання щодо реформування Державної служби зайнятості набуло актуальності у ІІ кварталі 2015 р., коли вперше з’явилась інформація щодо таких намірів керівництва Мінсоцполітики.

Протягом ІІ півріччя 2015 р. – І кварталу 2016 р. Мінсоцполітики неодноразово намагалось отримати від профспілок погодження законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття».

На виконання рішень СПО зазначений законопроект двічі не погоджено як такий, що зберігає умови для проявів корупції в сфері зайнятості, не забезпечує цільового спрямування коштів соціального страхування та знижує рівень соціального захисту працівників у разі безробіття, призводить до порушення принципу рівності прав застрахованих осіб на надання державних гарантій у сфері зайнятості.

Профспілки наполягають, що реформу політики зайнятості необхідно здійснювати через створення умов для забезпечення продуктивної, повної та гідної зайнятості, створення нових високотехнологічних та гідно оплачуваних робочих місць, запровадження принципів використання страхових коштів виключно на користь застрахованих осіб у разі настання страхових випадків, а фінансування державної служби зайнятості – здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав