0 k  527535398658572-

 

27 квітня 2016 року в приміщенні Державної служби статистики України відбулося чергове засідання Міжвідомчої робочої групи щодо вдосконалення організації спостереження за змінами цін та методології розрахунків індексів споживчих цін.

 

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, науковці та представник департаменту захисту соціально-економічних прав апарату Федерації профспілок України.

На засідання виносилося питання щодо доопрацьованого проекту споживчого набору товарів (послуг)-представників для розрахунків індексів споживчих цін, який буде запроваджений із січня 2017 року.

Із вступним словом виступила радник Голови Держстату Власенко Н.С., яка коротко зазначила про виконану роботу щодо доопрацювання проекту споживчого набору товарі (послуг)-представників.

Заступник Голови робочої групи, заступник директора департаменту статистики цін – начальник відділу статистики споживчих цін Калабуха О.С. представила на розгляд присутніх доопрацьований проект споживчого набору товарів (послуг)-представників для розрахунків індексів споживчих цін, який буде запроваджено із січня 2017 року та детально обґрунтувала позиції, які були виключені або зазнали редакційних змін порівняно з тим набором, який обговорювався на попередньому засіданні 27 жовтня 2015 року.

До запропонованого проекту споживчого набору включено 329 товарів (послуг), 19 товарів (послуг) було виключено, як такі що мають мізерні витрати або відсутні на ринку товарів, а також включено низку нових позицій (часник, колготи дитячі, утримання будинків та прибудинкових територій, кам’яне вугілля, легкові автомобілі вітчизняні, легкові автомобілі ЄС, легкові автомобілі Японії, легкові автомобілі США, бензин А-92, проведення технічного обслуговування автомобіля на СТО згідно з регламентом, поштові послуги, міжміський телефонний зв'язок, мобільні телефони, послуги кінотеатрів, дошкільна освіта, середня освіта, вища освіта, послуги перукарень (жіноча стрижка), страхування здоров’я).

Окремо було обговорено позицію «Абонентна плата за газ природний».

За результатами засідання було вирішено схвалити проект споживчого набору товарів (послуг)-представників для розрахунку індексів споживчих цін, крім позиції «Абонентна плата за газ природний». Остаточне рішення щодо цієї позиції буде прийняте після внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2015 року № 758.

Крім того, Калабуха О.С. поінформувала учасників засідання щодо врахування цін на природний газ, що використовується населенням для індивідуального опалення або комплексного споживання у розрахунках індексів споживчих цін за квітень 2016 року.

Разом з тим було обговорено низку питань, які були порушені представниками Національно банку України, зокрема, щодо поточного стану та перспектив переходу до розрахунків індексів споживчих цін з урахуванням вагових коефіцієнтів, визначених за даними національних рахунків; методологічних особливостей врахування змін цін на одяг та взуття, особливо в період сезонних розпродажів; перспективи використання спостережень за змінами цін на веб-сайтах (WebScraping) при розрахунках індексів споживчих цін; включення змін цін на нерухомість у розрахунки індексів споживчих цін.    

Як зазначили фахівці Держстату, споживчий набір товарів (послуг)-представників для розрахунку індексів споживчих цін за необхідності може переглядатися кожного року.

 

 

                                                                  Департамент захисту соціально-економічних прав