ugoda1

 

3 квітня ц.р. відбулася консультативна зустріч фахівців департаменту бюджетної політики та соціального захисту з представником Держцінінспекції України щодо обговорення організації спільних дій з метою активізації участі профспілок у визначенні й реалізації державної політики ціноутворення.

       Керівник департаменту Держцінінспекції Л.П. Єфімова висловила вдячність Федерації профспілок України за звернення до Адміністрації Президента України з проханням посприяти підписанню Указу Президента України «Про внесення змін до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами», щодо надання Держцінінспекції України контрольно-наглядових функцій, передбачених Законом України «Про ціни та ціноутворення».

       Проект відповідного Указу Президента України було розглянуто на засіданні Уряду 14 листопада 2012 року та направлено на розгляд до Адміністрації Президента, де документ перебуває до цього часу.

       Як зазначила Л.П. Єфімова, на сьогодні фактично Кабінет Міністрів України та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України дистанціювались від вирішення питання контролю за цінами, що призводить до порушення законних прав громадян України, знецінює державну цінову політику.  

     Через відсутність контрольно-наглядових функцій у Державної інспекції України з контролю за цінами численні звернення громадян, організацій, підприємств щодо безпідставного зростання цін і тарифів, у першу чергу у житлово-комунальній сфері та на ринку продовольства, які у переважній більшості потребують ретельної перевірки, залишаються без належного реагування. В Агропромисловому комплексі, закладах торгівлі продовольчими товарами і лікарськими засобами, у житлово-комунальній сфері, на підприємствах паливно-енергетичної галузі, транспорту та зв’язку тощо, перевірки дотримання державної дисципліни цін фактично не здійснюються.

     Керівник департаменту бюджетної політики та соціального захисту Л.В. Остапенко висловила занепокоєння таким станом справ у сфері цінової політики держави і внесла пропозиції стосовно визначення шляхів, механізмів і способів вирішення проблемних питань про недопущення необґрунтованого підвищення цін на основні соціально значущі товари і послуги.

     Учасники засідання обговорили можливі шляхи налагодження співпраці профспілок з Державною інспекцією України з контролю за цінами та забезпечення участі профспілок у формуванні та реалізації державної політики ціноутворення.

 

 

                                                          Департамент бюджетної політики та соціального захисту