764078

 

 

Порушуючи гарантії і вимоги Конституції та законів України, міжнародного й європейського законодавства, питання повернення українським працівникам затриманої заробітної плати не тільки не вирішується протягом багатьох років, а, навпаки, обсяг зарплатних боргів продовжує зростати.

Так, за офіційною інформацією Держстату України з початку року заборгованість з виплати заробітної плати зросла на 1,1 % та станом на 1 вересня 2016 року склала 1902,3 млн. грн.

З метою поновлення конституційного права працівників на своєчасне отримання заробітної плати СПО об’єднань профспілок та Федерація профспілок України неодноразово порушували перед Урядом питання щодо забезпечення повернення працівникам невиплаченої зарплати та неутворення нових зарплатних боргів.

 

Враховуючи вимоги профспілок, 22 липня 2016 року Кабінет Міністрів України розпорядженням № 517-р затвердив ПЛАН невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати (додаток 1).

Крім того, Протокольним рішенням Кабінету Міністрів України від 22.07.2016 № 28 надано доручення Мінсоцполітики разом із СПО об’єднань профспілок узгодити питання щодо строків та обсягів погашення заборгованості з виплати заробітної плати під час складання міністерствами, іншими центральним органами виконавчої влади, обласними, Київською міською держадміністраціями графіків погашення заборгованості з виплати заробітної плати (додаток 2).

 

З метою захисту прав членів профспілок на своєчасне отримання заробітної плати та виконання зазначеного розпорядження і протокольного доручення, СПО об’єднань профспілок листом до центральних органів виконавчої влади та обласних, Київської міської держадміністрацій запропонував залучати профспілкові організації до виконання Плану заходів та протокольного рішення Уряду щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати (додаток 3).

 

Наразі до СПО об’єднань профспілок надходять відповіді від центральних та місцевих органів виконавчої влади.

 

Про відсутність зарплатних боргів на підпорядкованих підприємствах поінформували лише Державне агентство водних ресурсів України та Державне агентство України з управління зоною відчуження.

 

Центральні та місцеві органи виконавчої влади повідомили СПО об’єднань профспілок, що питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати перебуває на постійному контролі органів виконавчої влади всіх рівнів. Водночас була надана інформація про заходи, які здійснюються органами влади щодо забезпечення своєчасної виплати зарплати, серед яких:

- проведення засідань тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, створених при центральних та місцевих органах виконавчої влади, до складу яких входять представники профспілкових організацій;

- складання та погодження графіків погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях та моніторинг їх виконання;

- направлення матеріалів та пропозицій щодо підприємств-боржників органам управління цих підприємств, власникам підприємств, контролюючим та правоохоронним органам;

- направлення матеріалів до територіальних управлінь Держпраці для організації та проведення перевірок;

- проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи у засобах масової інформації та семінарів з питань застосування законодавства з праці.

 

Міністерство соціальної політики України повідомило, зокрема, про:

- проведення щодекадного моніторингу стану виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери та надання інформації Кабінету Міністрів України та Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення;

- направлення центральним та місцевим органам виконавчої влади листа щодо перегляду, у разі необхідності, графіків погашення заборгованості з виплати заробітної плати за участю представників Всеукраїнських профспілок та територіальних профоб'єднань та залучення їх до виконання Плану невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати.

 

З метою виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.07.2016 № 517-р Мінагрополітики, Міненерговугілля, Міністерство внутрішніх справ,  Київська міська державна адміністрація, Донецька ОДА, Закарпатська ОДА, Кіровоградська ОДА, Херсонська ОДА, Хмельницька ОДА, Чернігівська ОДА поінформували керівників підприємств про рекомендації Уряду щодо першочергового спрямування коштів, отриманих від відшкодування податку на додану вартість, на погашення заборгованості із заробітної плати та необхідність залучення представників профспілкових організацій до виконання урядових рішень.

Крім того, Львівською ОДА та Полтавською ОДА підготовлені додаткові плани заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

 

Вважаємо за необхідне зазначити, що, нажаль, не всі ЦОВВ залучали представників профспілкових організацій до співпраці у подоланні такого негативного явища, як невиплата заробітної плати. Наприклад, Держенергоефективності повідомило, що воно не заперечує проти участі представників профспілок у роботі тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, а Мінінфраструктури та Держрибагентство поінформували, що у майбутньому складання або перегляд графіків погашення зарплатних боргів відбуватиметься із залученням представників профспілкових організацій.

 

Відповіді центральних та місцевих органів виконавчої влади, які надійшли до СПО об’єднань профспілок,  додаються:

 

  1. 1.Міністерство аграрної політики та продовольства України
  2. 2.Міністерство внутрішніх справ України
  3. 3.Міністерство екології та природних ресурсів України
  4. 4.Міністерство енергетики та вугільної промисловості України
  5. 5.Міністерство інфраструктури України
  6. 6.Міністерство соціальної політики України
  7. 7.Державне агентство водних ресурсів України
  8. 8.Державне агентство України з управління зоною відчуження
  9. 9.Державне агентство рибного господарства України
  10. 10.Державне агентство з енергоефективності та  енергозбереження України
  11. 11.Державна служба України з надзвичайних ситуацій
  12. 12.Вінницька обласна державна адміністрація
  13. 13.Донецька обласна державна адміністрація
  14. 14.Житомирська обласна державна адміністрація
  15. 15.Закарпатська обласна державна адміністрація 
  16. 16.Запорізька обласна державна адміністрація
  17. 17.Київська обласна державна адміністрація
  18. 18.Кіровоградська обласна адміністрація
  19. 19.Львівська обласна державна адміністрація
  20. 20.Миколаївська обласна державна адміністрація
  21. 21.Полтавська обласна державна адміністрація
  22. 22.Сумська обласна державна адміністрація
  23. 23.Тернопільська обласна державна адміністрація
  24. 24.Херсонська обласна державна адміністрація
  25. 25.Хмельницька обласна державна адміністрація
  26. 26.Чернівецька обласна державна адміністрація
  27. 27.Чернігівська  обласна державна адміністрація
  28. 28.Київська міська державна адміністрація
  29. 29.Міністерство юстиції України
  30. 30.Державна служба геології та надр України

 

Департамент захисту соціально-економічних прав

апарату ФПУ