poltava pl ua 93cef

 

8 вересня 2016 року прийнята постанова Кабінету Міністрів України № 635 «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

      Внесеними змінами, зокрема, передбачено:

         - особам, які перебувають на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих (не отриманих) доходів визначається на рівні половини розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи (раніше доходи для цієї категорії осіб при розрахунку субсидії не враховувалися);

         - особам, які навчаються за денною формою навчання для розрахунку субсидії враховується середньомісячний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи (раніше доходи для цієї категорії осіб не враховувалися);

         - особам, у яких відсутні доходи (які досягли 18-річного віку) - для розрахунку субсидії враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії (раніше для розрахунку субсидії враховувався дохід на рівні одного прожиткового мінімуму). В окремих випадках за рішенням районних комісій для осіб, які проживають у сім'ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.

         - непрацюючим пенсіонерам, які не мають інших доходів, крім пенсії, до середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія (раніше за 12 місяців). Для працюючих пенсіонерів – середній розмір доходу за минулий рік.

        

Крім того, доповнено перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу сім'ї при призначенні субсидії, а саме: вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров'я, що пов'язане з виконанням ним трудових обов’язків.

   Також внесеними змінами, передбачена можливість перерахунку субсидії в межах строку призначення, у разі якщо особа не згодна з рішенням про проведення розрахунку субсидії на наступний період та має додаткові обставини, які безпосередньо впливають на визначення розміру сукупного доходу за попередній період, що підтверджується відповідними документами.

Довідково: проект постанови КМУ «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» опрацьовувався СПО обєднань профспілок. Пропозиції та зауваження надсилалися Мінсоцполітики. Під час розгляду проекту постанови на засіданні КМУ також надавалися пропозиції та зауваження, зокрема, щодо неврахування при призначенні субсидій доходів у вигляді стипендій особам, які навчаються за денною формою навчання, особам, які перебувають на строковій військовій службі, нарахування доходів особам починаючи з 16-річного віку. На жаль, пропозиції профспілок не були враховані.

        

Нагадуємо, що Субсидія призначається:

- одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
         - особам, які не зареєстровані, але фактично проживають у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги (раніше отримувати субсидію міг тільки власник особових рахунків на сплату послуг ЖКГ);

         - індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію. Крім того, у разі реєстрації в установленому порядку місця перебування особи житлова субсидія призначається на загальних умовах, у разі не отримання її за зареєстрованим місцем проживання.

Згідно з програмою житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг:     водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.

Термін дії житлової субсидії – 12 місяців.

При цьому подати документи на оформлення потрібно лише один раз – надалі субсидія автоматично подовжуватиметься до зміни фінансового стану сім’ї. Якщо у складі сім’ї відбулися зміни – збільшилася чи зменшилася кількість зареєстрованих у житловому приміщенні людей – про це треба повідомити органи соціального захисту для перерахунку розміру субсидії.

Субсидію можуть отримати українські родини, якщо їхні комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

Оформити субсидію можна на підставі лише двох спрощених документів – заяви та декларації про доходи. При цьому, забороняється вимагати від заявників інші документи. 

Заява та декларація можуть бути надіслані структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника (орендарі - за місцем проживання) поштою, в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з накладенням електронного цифрового або електронного підпису.

Всі додаткові документи будуть отримані органами соцзахисту у порядку обміну від Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та ін.

Скасовані всі обмеження щодо майнового статусу отримувача, крім здійснення одноразової покупки на 50 тисяч гривень.

Розрахунок субсидії проводиться окремо на неопалювальний період (з 01 травня по 30 вересня) і окремо на опалювальний (з 01 жовтня по 30 квітня).

За інформацією Мінсоцполітики, розрахунок розміру субсидій на опалювальний період 2016-2017рр. проводитиметься після початку опалювального періоду, який в Україні зазвичай починається після 01 жовтня.

Інформація про новий розмір субсидії буде відображена у листопадових платіжках за оплату комунальних послуг.

У разі зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, територіальні органи соціального захисту населення проводять розрахунки на основі нових тарифів та інформації від надавачів послуг – тепло-, газо- та електропостачальних організацій.

Повертати субсидію не потрібно, навіть у разі продажу квартири, на яку була оформлена житлова субсидія (постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, яка регулює порядок надання населенню житлових субсидій, чітко встановлено, що субсидія є безповоротною державною допомогою і її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла. Тож громадянин може продати, подарувати, передати житло у спадок, на яке було оформлено субсидію).

 

        Розрахувати орієнтовний розмір субсидії можна за посиланням:  http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/index (в розділі «все про житлові субсидії»); http://www.kmu.gov.ua/control/calculator

 

 Детальну інформацію щодо отримання субсидій можна отримати:

 

 

                                      Департамент захисту соціально-економічних прав

 

(з використанням матеріалів сайтів Мінсоцполітики, Урядового порталу, органів соцзахисту населення)