147737

Федерація профспілок України послідовно відстоює право кожного працівника на гідний рівень оплати праці, зокрема шляхом подолання нерівності в оплаті праці на всіх рівнях: міжгалузевому, територіальному, між підприємствами, в межах одного підприємства.

Нагального вирішення потребує ситуація з необґрунтовано великим розривом в оплаті праці працівників та керівників державних підприємств, спровокована урядовим рішенням від 11.11.2015 року (постанова КМУ № 1034 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 2 серпня 1995 р. № 597 і від 19 травня 1999 р. № 859»).

Зазначеними змінами запроваджено, зокрема, норму щодо встановлення максимально допустимого розміру посадового окладу керівника державного/комунального підприємства у кратності до 200 мінімальних посадових окладів (ставок) працівника основної професії проти 10 у попередній редакції. СПО об’єднань профспілок заперечував проти прийняття зазначеної постанови, а також пропонував Уряду скасувати її.

Профспілки вважають неприпустимим багатомільйонні зарплати керівників держпідприємств в ситуації, коли розмір мінімальної заробітної плати складає лише 3723 грн, а зарплатна заборгованість постійно зростає і вже перевищила 2,5 млрд грн. При цьому кожен п’ятий працюючий знаходиться за межею бідності.

Водночас, додаткового державного регулювання потребує питання оплати послуг та компенсації витрат членів наглядових рад державних підприємств.

З цього питання Урядом прийнято постанову «Про затвердження порядку визначення умов оплати послуг та компенсації витрат членів наглядових рад державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі» №668 від 04.07.2017. Проте, профспілки вважають, що дана постанова потребує суттєвого коригування з огляду на наступне.

Щомісячні виплати в розмірі понад 500 тис. грн. є необґрунтованими та неспівставними із функціями контролю та нагляду, виконання яких покладаються на членів наглядових рад. Крім того, практика свідчить, що діяльність членів наглядових рад може бути неоплачуваною.

Вважаємо за необхідне встановити жорстку залежність розміру оплати послуг членів наглядової ради від фінансових результатів діяльності підприємства та розміру середньої заробітної плати його працівників.

З цих питань СПО об’єднань профспілок звернувся до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці