IMG-72b51cce07f2be624fcc962a3c756821-V

 

 

13 листопада 2018 року в рамках урядового доручення щодо розгляду вимог учасників Всеукраїнської профспілкової акції 17 жовтня відбулась зустріч Державного секретаря Міністерства соціальної політики України Віктора Іванкевича, представників директоратів, департаментів та управлінь Міністерства, Фонду соціального захисту інвалідів  з членами Президії Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери.

Від профспілкової сторони участь у зустрічі брали: заступник голови Профспілки Галина Башкірєва, голови обласних організацій: Київської - Валентин Завадський, Вінницької - Галина Собко, Полтавської – Андрій Гудзенко, Житомирської – Василь Шушпан, Миколаївської – Ольга Василюк, Харківської – Людмила Пластун, Київської міської – Оксана Мафтуляк.

Під час зустрічі були обговорені проблемні питання працівників соціальної сфери, окремі з яких були висунуті під час Всеукраїнської профспілкової акції протесту на адресу Уряду, а також питання, які потребують втручання і допомоги Міністерства. Основним болючим питанням було питання оплати праці працівникам установ та закладів соціальної сфери. Їх умови оплати праці не відповідають тому навантаженню, яке вони витримують щоденно, працюючи для поліпшення соціального захисту населення.

На сьогодні середня заробітна плата в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), будинках-інтернатах, інших бюджетних установах соціального захисту складає 3650-4800грн., а з урахуванням утриманих податків вона навіть менша за мінімальну заробітну плату. Низький рівень оплати праці спричиняє плинність кадрів. Підготовлені проекти нормативних актів, які б могли збільшити оплату праці працівникам блокуються Міністерством фінансів України, з огляду на те, що місцеві органи влади не дають підтвердження фінансування в разі прийняття цих актів. Всі звернення ЦР Профспілки до Міністерства фінансів України, обласних державних адміністрацій не дали позитивного вирішення.

Учасники зустрічі звернулись до керівництва Міністерства з проханням розглянути пропозиції Профспілки і вжити всіх можливих заходів для покращення ситуації в галузі з оплатою праці, зокрема заходів впливу на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування щодо врахування в повному обсязі видатків на оплату праці працівникам установ та закладів соціального захисту, передбачених законодавчими та нормативними актами при формуванні місцевих бюджетів.

Учасниками зустрічі було також запропоновано Міністерству соціальної політики України звернутись до Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (голова Третьяков О.Ю.) про прискорення прийняття Закону України «Про соціальні послуги» в новій редакції (реєстр.№4607 від 06.05.2016), який розглянуто в першому читанні і готується на друге читання з урахуванням пропозицій Профспілки працівників соціальної сфери України щодо встановлення державних гарантій працівникам системи соціального захисту.

Обговорено питання внесення змін до чинного законодавства щодо збільшення розміру пенсій пенсіонерам, пенсії яким було призначено відповідно до Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 року №3723-ХІІ .

Профспілка стурбована також процесами децентралізації, які ведуть до скорочення чисельності працівників, руйнування сталої системи соціального захисту, ліквідації установ та закладів. Тому Профспілка наголосила на необхідності звернути увагу на ці процеси, не допускати скорочення працівників системи соціального захисту, забезпечувати неухильне дотримання прав та гарантій їх працівників, встановлених трудовим законодавством.

Питання діяльності підприємств протезної галузі, які щороку потерпають від відсутності належного та своєчасного фінансування не може не турбувати Профспілку. Підприємства змушені відправляти працівників у відпустки без збереження заробітної плати, працювати в режимі неповної зайнятості. На підприємствах виникає заборгованість з виплати заробітної плати. Це породжує невдоволення працівників. Кращі висококваліфіковані робітники дефіцитних спеціальностей звільняються, що може призвести до занепаду та руйнації протезних підприємств.

Були розглянуті і ряд інших питань діяльності підприємств, установ та закладів соціальної сфери.

Державний секретар Віктор Іванкевич з розумінням поставився до всіх піднятих під час зустрічі проблемних питань, запропонував і надалі співпрацювати в рамках соціального діалогу для покращення умов праці та збільшення оплати праці працівникам. За результатами обговорення були дані протокольні доручення директоратам та департаментам по напрацюванню пропозицій для вирішення проблемних питань.

                                                       

 За інформацією

Центральної Ради Профспілки працівників

соціальної сфери України