fce00f24c468

Перед Мінсоцполітики стоять три головні завдання: зробити пенсії в Україні справедливими, забезпечити стабільну роботу та ліквідувати дефіцит Пенсійного Фонду. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.

«Ми ставимо перед собою три головні завдання: зробити пенсії в Україні справедливими, забезпечити стабільну роботу Пенсійного Фонду, щоб усі пенсіонери були впевнені, що вони вчасно отримають свої гроші, та ліквідувати дефіцит Пенсійного Фонду», – зазначила Наталія Королевська.

За словами Міністра, цього можна досягти, зокрема, шляхом позбавлення Пенсійного фонду невластивих для солідарної системи видатків, які у 2013 році складають 40,9 млрд. грн. Окрім цього потрібно підвищити фонд оплати праці у країні та поліпшити адміністрування Пенсійного фонду.

«Щоб сьогодні Пенсійний фонд був бездефіцитним, фонд оплати праці, з якого сплачуються страхові внески, має складати 548,3 млрд. грн. Зараз він орієнтовно складає 480 млрд. грн. При цьому ще близько 150 млрд. знаходиться у тіні», – зазначила Наталія Королевська. За її словами, для того, щоб провести усі необхідні осучаснення і підвищити пенсії людям, фонд оплати праці має становити 766,5 млрд. грн.

Міністр нагадала, що цього місяця виповнилося 10 років від старту пенсійної системи України у нинішньому вигляді. «До того, як ця система працює, у нас є багато запитань. Вони стосуються і пенсійної «зрівнялівки», і мізерного розміру пенсій, і ще багатьох речей», – зазначила вона.

За словами Міністра, схвалення 9 липня 2003 року базових пенсійних законів дало змогу розпочати роботу над впровадженням трирівневої пенсійної системи. Проте працюють наразі лише два: солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (перший рівень) та система недержавого пенсійного забезпечення (третій рівень). Другий рівень – накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування – передбачається запровадити з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду.

9 липня 2003 р. Верховною Радою України були прийняті базові пенсійні закони:

•         «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»
  •         «Про недержавне пенсійне забезпечення».
  • Прес-служба Мінсоцполітики