0029

 

Однією з найбільш гострих соціальних проблем працюючої людини є заборгованість з виплати заробітної плати. Ця проблема постійно знаходиться в полі зору органів виконавчої влади та профспілкових організацій. Які борги з оплати праці мають місце зараз, що робиться для їх ліквідації?

За словами начальника управління праці облдержадміністрації Ярослави Ульванської, останнім часом, вдалося досягнути деяких позитивних зрушень. Впродовж червня поточного року сума боргу скоротилася на 1,2 млн. грн. або на 10,5 відсотка. В 12 з 19 районів і міст області повністю ліквідовано заборгованість із зарплати, відсутні борги у працівників бюджетної сфери.

Однак, ситуація в цілому залишається складною. Станом на 1 липня 2013 р. в області сума заборгованості складає 9,9 млн.грн., в тому числі на економічно активних підприємствах – 6,7 млн.грн., на підприємствах-банкрутах – 3,5 млн.грн. Не дивлячись на вжиті заходи, сума боргів з оплати праці залишається приблизно на одному рівні вже тривалий час.

Насамперед, дуже важко вплинути на власників підприємств, які знаходяться за межами області. Так, одним з найбільших боржників серед економічно активних підприємств залишається Івано-Франківська філія “Спілловер. Шкіряний завод”. Борг з оплати праці тут складає 2,4 млн.грн. Як юридична особа, підприємство зареєстроване в м. Києві, тому простежити в області рух коштів на його рахунках практично неможливо.

Не дали відчутних результатів і неодноразові звернення до Міністерства оборони України, в підпорядкуванні якого знаходиться державне підприємство “Івано-Франківський котельно-зварювальний завод”. Завод не має замовлень на виготовлення продукції і вже тривалий час перебуває числі боржників з оплати праці.Зараз цей борг досягнув 1,5 млн.грн.

Проблемним залишається питання виплати боргів підприємствами-банкрутами. Адже вони припинили свою виробничу діяльність, не мають можливості погасити заборгованість своїм працівникам.

Держава повинна створювати гарантійні стабілізаційні фонди для виплати заборгованої заробітної плати на збанкрутілих підприємствах. З цією метою слід задіяти кошти Фонду соціального страхування від безробіття. Сподіваємось відповідних кроків з боку Уряду України.

Затверджені графіки по скороченню боргів з оплати праці підприємствами, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його його банкрутом. Такі графіки виконані впродовж червня на 123,2 %.

Робота по ліквідації заборгованості з виплати зарплати проводиться в співпраці з профспілками. Зокрема, у складному становищі сьогодні ВАТ “Пресмаш”. Борг з оплати праці перед працівниками станом на 1.08.2013 р. тут склав 1,6 млн.грн. Заборгованість нагромаджувалась більше року. Профком підприємства, щоправда, з деяким запізненням ініцював звернення працівників до суду з приводу заборгованої зарплати. Всі позивні заяви були задоволені судом. Біда лише, що рахунки підприємства заблоковані через борги. Але вже окремим працівникам, які розрахувалися вся заборгованість виплачена.

Виборювання конституційних прав на вчасну і справедливу оплату праці – складний і тривалий процес. Але без нього не обійтися.

 

         Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області