mzp 2022

Відповідно до чинного законодавства та домовленостей Генеральної угоди на 2019-2021 рік, 27 квітня 2021 року продовжено колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2022 рік.

Під час другого засідання сторони представили свої офіційні позиції.

Урядова сторона запропонувала встановити на 2022 рік мінімальну заробітну плату, середньозважений розмір якої має дорівнювати 6700 грн.

Представники Сторони роботодавців повідомили, що залишаються на позиції щодо збереження, принаймні на початку 2022 року, мінімальної заробітної плати на рівні 6500 грн. з можливістю її подальшого підвищення з урахуванням результатів роботи економіки.

Співголова робочої Комісії повноважних представників від профспілкової Сторони – перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Шубін О.О. повідомив, що Президією ФПУ та Рішенням СПО об’єднань профспілок схвалена позиція щодо встановлення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2022 року на рівні 6900 грн з її підвищенням на кінець року до 7700 грн. Разом з тим, було зазначено, що профспілкова Сторона готова обговорювати пропозиції щодо розміру мінімальної заробітної плати в рамках опрацювання проекту Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, а також наголошено на необхідності підвищення інших показників сфери оплати праці, зокрема розміру мінімального посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

За результатами засідання сторони домовилися продовжити роботу з визначення розміру мінімальної заробітної плати в рамках підготовки проекту Бюджетної декларації на 2022-2024 роки та Державного бюджету України на 2022 рік.

Крім того, за ініціативою Романюка С.М. – заступника Голови Профспілки працівників освіти і науки України, сторони домовилися провести окрему зустріч з обговорення умов оплати праці працівників бюджетної сфери, зокрема щодо підвищення рівня оплати праці у галузі освіти.

Федерація профспілок України

Департамент з питань бюджету та оплати праці