Bez men  500

 

Міністр соціальної політики України Наталія Королевська пропонує розпочати широке обговорення «Концепції соціальної політики України до 2023 року» у експертному та науковому середовищі, а також передати її на розгляд громадським організаціям. Про це вона заявила під час зустрічі з провідними науковцями країни.

«Базовий текст концепції практично готовий до винесення на публічне обговорення. Ми спільно виконали велику роботу і результат гідний – тому що цей документ у нас не тільки про рівень пенсій чи заробітної плати, показники безробіття чи набір соціальних послуг. Цей документ – про варіанти нашого з вами майбутнього. В якому кожен міг би побачити себе, свою родину, близьких, і врешті-решт всю нашу країну», – підкреслила Міністр. 

Вона наголосила, що особливу увагу під час розробки Концепції було приділено макроекономічному аналізу і прогнозуванню. «Соціальна політика знаходиться у коридорі можливостей, який багато в чому формується економікою, тому цей момент був для нас важливим. Також ми використали ґрунтовні напрацювання соціологів і демографів – для того, щоб максимально реалістично оцінити поточну ситуацію і найважливіші тренди», – наголосила Наталія Королевська. 

За словами Міністра, найближчі 3-4 місяці відбуватиметься інтенсивне обговорення проекту Концепції. На думку Міністра, важливим є не лише схвалення проекту в наукових колах, але й отримання своєрідного "знаку якості" від суспільства. «Ми хочемо, аби до дискусії долучився увесь громадський сектор. Окрім регіональних презентацій, Концепцію можна буде переглянути на офіційному сайті Міністерства, на профільних сторінках у соцмережах. Після обговорення ми розраховуємо вдосконалити цей документ і підготувати його до затвердження керівництвом держави», – підсумувала Наталія Королевська. 

Від імені Федерації профспілок України подякував Міністру за можливість долучитися до цієї важливої роботи заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк. «Цей документ водночас є відповіддю і викликом. За багато років в країні так і не було дано відповідь, чому за Конституцією ми є соціальною державою. І ось нарешті маємо документ, який, на наше переконання, спробує дати цю відповідь. А виклик – це виклик тим інституція, котрі за ці ж роки не давали можливості розкрити тему соціальності нашої держави», – сказав Сергій Кондрюк.

За словами Олени Макарової, заступника директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.Птухи НАН України, попри дискусійний характер багатьох питань, котрі обговорювалися у процесі розробки Концепції, всіх учасників об’єднувала єдина мета – зробити соціальну політику більш ефективною. 

«У цьому документі гарно відображена ідея про те, що акценти мають бути зміщені на більш активні дії щодо забезпечення гідної праці, стабільного розвитку, збільшення рівня соціальної відповідальності, дієві механізми партнерства й соціального діалогу», - підкреслила Олена Макарова. Вона переконана, що Концепція є спробою пошуку балансу між високими очікуваннями громадян від держави та настроями недовіри тих же громадян до дій урядовців, що спостерігається в країні зараз. 

У свою чергу Ольга Балакірєва, голова правління громадської організації «Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка» зауважила, що Концепція відповідає очікуванням громадян. «Цей документ має бути максимально високого рівня. Окремі речі, які сьогодні лише зазначені, зокрема, ринок праці, освіта, проблеми здоров’я, знецінення наукового потенціалу – споріднені з інших Міністерств, варто також певною мірою включити до Концепції», – запропонувала Ольга Балакірєва. 

 

Додатково

У розробці "Концепції соціальної політики держави до 2023 року" брали участь провідні фахівці Інституту демографії та соціальних досліджень ім.Н.Птухи НАН України, ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України", ГО "Український інститут соціальних досліджень ім.О.Яременка", представники Федерації профспілок, Конфедерації роботодавців тощо.

Прес-служба Мінсоцполітики