energie 4856800

 

Останнім часом почастішали звернення енергетичних підприємств до філіалів УДППЗ "Укрпошта" щодо перегляду договірних стосунків на приймання платежів. Енергетичні підприємства пропонують зменшити відсоток винагороди, який значно менший ніж витрати на надання послуги, що є неприйнятним для УДППЗ "Укрпошта".

Внаслідок проведення тривалих перемовин сторони погоджуються та припиняють дію договорів на приймання платежів.

Це, зокрема, стосується і підприємств енергетичної галузі, які укладали угоди з Ощадбанком України, іншими комерційними банками для надання послуг з приймання платежів від населення за спожиту електроенергію, а тепер припиняють їх дію.

В зв`язку з цим до Федерації профспілок України надходять листи-скарги від громадян щодо стягування в червні-липні 2013 року підприємством УДППЗ «Укрпошта» та банками з населення при оплаті за спожиту електроенергію додатково недоговірних платежів в сумі дві гривні (зокрема Луганським територіальним відділенням УДППЗ «Укрпошта»).

Громадяни занепокоєні тим, що вимушені платити за приймання платежів двічі: один раз через тариф за електроенергію, а другий раз за ті ж послуги банку чи УДППЗ «Укрпошта».

Федерація профспілок України в серпні 2013 року направила запит до УДППЗ «Укрпошта» про надання інформації щодо:

– принципів формування підприємством плати за приймання платежів від фізичних осіб на користь постачальників послуг за умови укладення договору з юридичним лицем і без укладення договору;

– щодо наявності укладених договорів підприємством УДППЗ «Укрпошта» з енергетичними і газовими компаніями постачальниками в регіонах, або причинах за якими вони були розірвані.

Розмір винагороди за надання послуг з приймання платежів від населення, – стверджує керівництво УДППЗ «Укрпошта», – встановлюється в кожному окремому договорі на підставі собівартості їх надання, яка розраховується відповідно до Концепції ціноутворення УДППЗ «Укрпошта» й оплата послуг проводиться за диференційованим тарифом, встановленим наказам УДППЗ «Укрпошта».

Але при цьому страждає населення – споживач електроенергії, – а енергетичні підприємства отримують додатковий дохід у розмірі суми всіх платежів від фізичних осіб на користь постачальників послуг за період з дати розірвання договорів-доручень з відділеннями УДППЗ «Укрпошта» та Ощадбанку України, а це дорівнює мільонам гривень!

З метою запобігання негативним наслідкам з приводу зміни порядку сплати платежів за спожиту електроенергію населенням, з метою захисту інтересів громадян, які вимушені двічі платити за приймання платежів за спожиту електроенергію, ФПУ звернулась до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики з проханням :

1. Надати інформацію про принципи (порядок) формування НКРЕ України енергетичним підприємствам обсягів плати за приймання платежів за спожиту електроенергію від фізичних осіб на користь постачальників послуг (обсягів які закладаються в тариф і які підприємства перераховують згідно з договорами-дорученнями територіальним відділеням УДППЗ «Укрпошта» і Ощадбанку України).

2. Надати роз`яснення про дії, які НКРЕ України може здійснити для повернення коштів населенню з рахунків енергетичних підприємств (які ці підприємства незаконно отримали, розірвавши договори-доручення з відділеннями УДППЗ «Укрпошта» та Ощадбанка України, таким чином отримали дохід, не перераховуючи цільові кошти по статті «платежі від фізичних осіб на користь постачальників послуг згідно договорів»).

3. Сприяти терміновому укладенню на взаємовигідних умовах договірів на приймання платежів від населення між УДППЗ «Укрпошта», Ощадбанком України та енергетичними компаніями, зокрема з ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання». У такому випадку подвійна плата зі споживачів стягуватися не буде.

 

  

Департамент бюджетної політики та соціального захисту