511339

 

 

   За останніми даними Держкомстату, в липні, порівняно з червнем поточного року, борги населення за спожиті послуги ЖКГ зменшилися на 3,5%, або на 406,3 млн. грн., до 11206,8 млн. грн. Заборгованість скоротилася в усіх сегментах: з квартирної плати, опалення та газопостачання. При цьому оплата поточних рахунків здійснюється своєчасно, а борги були сформовані в усіх регіонах під час загострення економічної кризи, коли спостерігався найзначніший спад у національному виробництві.

     Водночас величезна сума боргів населення за спожиті послуги має значний негативний вплив на усі зусилля галузі покращити стан справ з їх якісного надання. І це слід розуміти кожному споживачеві. Адже, зокрема, своєчасна оплата житлово-комунальних послуг сприятиме ефективності підготовчих робіт до осінньо-зимового сезону і покращенню надійності опалювальних систем.

     У середньому по Україні підготовка до нового опалювального сезону завершена на 87%. Віце-прем'єр Олександр Вілкул доручив активізувати підготовку об'єктів житлово-комунального господарства до зими. З 15 вересня вже планується розпочати технологічну перевірку їх готовності до опалювального сезону. Очікується , що завдяки модернізації обладнання та енергозбереженню за його підсумками буде знижено споживання газу підприємствами теплокомуненерго на 5%, у порівнянні з минулим періодом, і становитиме 8,1 млрд куб. м (замість 8,5 млрд куб. м). Необхідний обсяг газу для успішного проходження опалювального сезону вже закачаний в підземні сховища.

         Дотримуючись стратегії реформування житлово-комунального господарства (ЖКГ), Уряд контролює, щоб тарифи в галузі були економічно обґрунтованими. Такий підхід створює передумови для розвитку конкуренції, технічної модернізації та підвищення енергоефективності об'єктів галузі.

         Прем’єр-міністр України М.Азаров у своїх виступах неодноразово наголошував, що тарифи ЖКГ мають бути стабільними і економічно доцільними. Президент Віктор Янукович обіцяє, що влада не допустить їх підвищення, поки не завершиться реформа ЖКГ, яка розпочалася в 2012 році. «Не можна безлад і безгосподарність перекладати на людей», — підкреслив він.

         Реформа ЖКГ передбачає, що на першому етапі, до 2016 року, Урядом буде встановлено граничні норми споживання тепла, введено диференційовані тарифи на послуги опалення та водопостачання, розроблено оптові та роздрібні тарифи на тепло, буде забезпечено облік споживаного тепла. А з 2016 року буде дозволена приватизація комунальних теплоелектроцентралей (ТЕЦ), стартує теплова санація житла і модернізація теплових мереж.

 

           Для фінансування оновлення комунальної інфраструктури Уряд робить ставку не на платежі споживачів, а на механізми державно-приватного партнерства.

         Серед ключових напрямів підвищення ефективності тарифної політики в Мінрегіонбуді називають не тільки технічне переоснащення, але й зменшення енерговитратності послуг ЖКГ, підвищення продуктивності енергетичного обладнання.

           Водночас профспілки звертають увагу користувачів послуг усіх рівнів на необхідності глибокого усвідомлення того, що безкоштовних послуг не буває і такі важливі для життєзабезпечення людини житлово-комунальні послуги необхідно вчасно оплачувати, без чого довгоочікувані реформи в галузі можуть бути відтерміновані на невизначений строк.

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту