2013 159 006

 

 

Федерація профспілок України виступила ініціатором проведення фахової дискусії на тему: «Підходи до сплати єдиного соціального внеску та податку із заробітної плати», яка відбулася 17 вересня у Будинку спілок, та викликала неабияку зацікавленість з боку соціальних партнерів, представників міністерств, фондів соціального страхування, Пенсійного фонду, фахівців профспілкових організацій.

 

Розпочав дискусію В.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, який характеризував ситуацію, що склалася останнім часом при сплаті роботодавцями обов’язкових платежів, а саме – податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Він наголосив на тому, що в Україні склалася така практика: незалежно від того, виплачена працівникові зарплата, або ні, але якщо вона нарахована, то з цієї суми до 20 числа кожного місяця утримується єдиний соціальний внесок, а до 30 числа - податок на доходи фізичної особи. Таким чином, пріоритетність першочергової виплати заробітної плати, що передбачено ратифікованими Україною Конвенціями МОП, а також вітчизняним законодавством, фактично нівелюється.

 

Як виправити таке становище? Можливо потрібно внести зміни до існуючого законодавства?

 

На ці питання мали знайти відповіді учасники фахової дискусії.

 

У процесі обміну думками йшлося про те, що Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» визначаються платники цього внеску, розміри, а також порядок його нарахування, обчислення та сплати.

 

Відповідно до ст.7 зазначеного Закону єдиний внесок нараховується на суми нарахованої заробітної плати незалежно від того, чи виплачені ці суми фактично. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

 

Така ситуація спричиняє труднощі на багатьох підприємствах, що обмежені в фінансових ресурсах, але вони вимушені задля уникнення штрафних санкцій, першочергово сплатити податки, а вже потім залишки коштів направити на виплату заробітної плати. Це може призвести до хронічної нестачі обігових коштів на підприємствах, які не зможуть виплатити наступні зарплати працівникам, купувати все необхідне для продовження циклу виробництва, що врешті-решт призведе до колапсу підприємств, - наголошувалося у виступах.

 

- Для працівника вкрай важливо насамперед отримати те, що він заробив, а вже з тієї зарплати, що він отримав на руки, проводити відповідні відрахування, - зазначив у своєму виступі під час дискусії заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк.

 

Він нагадав, що ФПУ тривалий час закликала Міністерство соціальної політики підтримати ініціативу профспілок, щоб законодавчо встановити працівникам адекватну компенсацію за кожен день затримки їм зарплати.

 

- Профспілки за те, щоб узаконити таку ситуацію, коли затримувати зарплату стане економічно не вигідним. Це захистить працівника від невчасної виплати зарплати, - переконаний заступник голови ФПУ, - законодавство потрібно змінити на користь захисту зарплати, - резюмував він.

 

У виступах представників міністерств також йшлося про необхідність введення додаткових законодавчих важелів для посилення відповідальності за своєчасність виплати зарплати.

 

У свою чергу представники фондів соціального страхування, Пенсійного фонду висловили думку про те, що до будь-яких змін до порядку сплати соціальних внесків потрібно підходити дуже обережно та виважено Спочатку потрібно провести усі необхідні розрахунки щодо надходження єдиного внеску, оскільки фінансування страхових виплат та соціальних послуг потрібно забезпечувати в повному обсязі. Від цього залежить благополуччя мільйонів громадян.

 

Однак, позиція профспілок непохитна – обов’язковість виплати зарплати для сплати єдиного внеску, що має посилити відповідальність роботодавця перед працівником та встановити реальну першочерговість виплати йому зарплати.

 

Також профспілки пропонують внести законодавчі зміни щодо пропорційного відрахування єдиного соціального внеску відповідно до суми виплаченої працівникові заробітної плати.

 

За результатами обговорення було вирішено створити при Міністерстві доходів та зборів України робочу групу, до якої увійдуть представники від трьох сторін соціального діалогу.

 

Розпочати роботу цієї групи 18 вересня та оперативно напрацювати узгоджені пропозиції щодо необхідних змін до існуючої нормативно-правової бази.

 

До складу робочої групи було делеговано представників профспілкової сторони.

 

 

 Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 159 008

 

2013 159 010

 

 

2013 159 004

 

 2013 159 012