zakonodavstvo 2 1 0

1). Мінфін інформує:

- У липні місцеві бюджети отримали 6,3 млрд грн трансфертів із загального фонду держбюджету. Також у розпорядженні органів місцевого самоврядування залишилась реверсна дотація, яка не перераховується до держбюджету в умовах воєнного часу, в обсязі 899 млн гривень.

З початку 2022 року Уряд України забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 86,4 млрд грн (83,5% від передбачених розписом асигнувань), зокрема: базову дотацію – в сумі 9,5 млрд грн та освітню субвенцію – в сумі 63,9 млрд грн (100% до розпису).

Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами за січень – липень 2022 року збільшились
на 60,8 млрд грн (в 2,1 раза) і станом на 01.08.2022 становлять 117,2 млрд гривень.

- 4 серпня 2022 року Україна отримала грант в 1 млн євро від Албанії – кошти будуть спрямовані на фінансування пріоритетних видатків Державного бюджету України.

- Сергій Марченко 5 серпня 2022 року підписав договір про отримання 200 млн євро пільгового кредиту від Італії. Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для покриття видатків на заробітну плату педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

- !!! Анонс: Презентація законопроєкту щодо імплементації в Україні Загального стандарту звітності (Common Reporting Standard або CRS).

Мінфін запрошує взяти участь у презентації законопроєкту щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (далі CRS), яка відбудеться 12 серпня о 11.00. Посилання на захід буде розміщено на сайті та в соцмережах пізніше.

З інформацією та інфографікою можна ознайомитися за посиланням:

2). Мінсоцполітики інформує:

- Оксана Жолнович: Якщо ми не змінимо філософію соціальної підтримки, ми не повернемо частину людей з-за кордону.

На питання, зокрема, про прожитковий мінімум, його реформу та перспективи щодо підвищення; створення Єдиного реєстру соціальної сфери для обліку кожної соціальної допомоги; аудит діючих пільг і допомог; запровадження накопичувальної пенсійної системи відповіла Міністерка соціальної політики України Оксани Жолнович в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Інтерв'ю за посиланням: https://interfax.com.ua/news/interview/850490.html

- Костянтин Кошеленко, заступник Міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації в ефірі «UA: Українське радіо» розповів про виплати від держави на порталі єДопомога.

- Мінсоцполітики впроваджує Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС) для підвищення якості соціальних послуг, вчасного забезпечення соціальних виплат.

З метою успішної цифровізації соціальної сфери та надання більш якісних соціальних послуг населенню продовжує тривати дослідно-промислова експлуатація ЄІССС по 6 допомогам у двох областях, а також відбувається централізоване призначення, нарахування і виплати внутрішньо переміщеним особам у трьох областях. Окремо до ЄІССС підключені прикордонні області задля надання довідок людям з інвалідністю з метою перетину державного кордону України. https://www.msp.gov.ua/news/22107.html

-  Мінсоцполітики розширює співпрацю з Всесвітньою продовольчою програмою ООН в напрямку надання фінансової та натуральної допомоги, зокрема з фокусом на людей, які перебувають в особливо скрутному становищі. Організація також сприятиме розвитку цифрових інструментів для забезпечення спроможності міністерства якісно, швидко та прозоро адмініструвати надання допомог громадянам України. https://www.kmu.gov.ua/news/minsotspolityky-rozshyriuie-spivpratsiu-z-vsesvitnoiu-prodovolchoiu-prohramoiu-oon

Мінсоцполітики та міжнародна організація CORE Response обговорили можливості підтримки українців, що постраждали від війни та залишили заявки на платформі єДопомога. Сторони домовилися співпрацювати у напрямку інформаційної підтримки платформи єДопомога та організувати додаткові робочі зустрічі щодо надання допомоги українцям.

- Працює низка інформаційних ресурсів щодо соціального захисту населення. Детальніше за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/minsotspolityky-nahaduie-shcho-pratsiuie-nyzka-informatsiinykh-resursiv-shchodo-sotsialnoho-zakhystu-naselennia

3). Мінрегіон інформує:

- Розпочався відбір проектів, що фінансуватимуться за рахунок «Програми з відновлення України» відповідно до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Загальна сума проектів першого відбору – до €200 млн. Проекти мають стосуватися відновлення життєво важливих об’єктів для людей, зокрема, оновлення чи будівництва нових медичних закладів, закладів освіти, ЦНАПів, капітального ремонту та реконструкції критичної інфраструктури і будинків для проживання ВПО та тих, хто через війну втратив житло. Органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади/виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад мають подати до Мінрегіону пропозиції до 2 вересня.

- Фонд «Держмолодьжитло» відібрав 300 родин-учасників програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», які зможуть отримати пільговий кредит на придбання житла на термін до 20 років під 3% річних. Зазначена програма виконується у межах Угоди про фінансове співробітництво між КМУ та Урядом Федеративної Республіки Німеччина. Для його фінансування Уряд Німеччини через Банк KfW надав грант у €25,5 млн. Зареєструватися для участі у програмі можна через портал «Дія» або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.

4). МОН: Німеччина надає 20 мільйонів євро гранту Україні на розбудову інфраструктури сфери професійної освіти. bit.ly/3P7b3Ek

5). !!! Мінекономіки: Розроблено проект методики оцінки збитків за зруйноване майно підприємств – Мінекономіки спільно з Фондом державного майна завершили розробку методики визначення збитків, завданих підприємствам внаслідок агресії рф. Наразі проект методики розміщено на сайті Мінекономіки для обговорення. https://www.kmu.gov.ua/news/rozrobleno-proekt-metodyky-otsinky-zbytkiv-za-zruinovane-maino-pidpryiemstv-minekonomiky

6). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- Мінфін оновив форму єдиної звітності: Наказом Мінфіну №189 внесено зміни до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а також до самої її форми. https://news.dtkt.ua/accounting/reposts/77789-do-uvagi-podatkovix-agentiv-minfin-onoviv-formu-jedinoyi-zvitnosti

- Чи буде вирішено питання подвійного оподаткування для біженців з України? За словами Д. Гетманцева, Україна наразі працює з ОЕСР для імплементації загальноєвропейської угоди, яка б внесла автоматичні зміни щодо статусу податкових резидентів. https://news.dtkt.ua/society/community/77846-ci-bude-viriseno-pitannya-podviinogo-opodatkuvannya-dlya-bizenciv-z-ukrayini

- ДПС впровадила комунікаційні податкові платформи в регіонах. Для спілкування з податківцями необхідно надіслати звернення на електронну скриньку платформи у відповідному територіальному органі ДПС. https://news.dtkt.ua/law/inspections/77830-dps-vprovadila-komunikaciini-podatkovi-platformi-v-regionax

За результатами засідання Кабінету Міністрів 05.08.2022, зокрема:

- Прийнято рішення спрямувати 115,6 млн грн на часткову компенсацію витрат за комунальні послуги за червень власникам житла, які тимчасово надали житло вимушеним переселенцям у межах програми «Прихисток». З них понад 31,6 млн грн – це кошти резервного фонду державного бюджету та близько 84 млн грн – кошти міжнародних, благодійних організацій та громадських об’єднань. Загалом за березень-червень власникам житла на часткову компенсацію витрат було спрямовано понад 225 млн грн. З них близько 137,3 млн грн – донорська допомога. https://bit.ly/3zwxdtP

- Мінцифри інформує, що українці отримають ще більше автоматичних держпослуг без участі чиновника, а держава швидко зможе їх запускати – ухвалено відповідну постанову.

Новини Парламенту

1). З 3 серпня держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, якщо вони перебувають у простої, можуть займатись іншою оплачуваною діяльністю – набрав чинності ухвалений Парламентом Закон про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану (№ 2381-IX). https://www.rada.gov.ua/news/razom/226513.html

2). Верховна Рада вдячна Уряду Іспанії за новий пакет фінансової допомоги вимушеним переселенцям з України – Уряд Іспанії схвалив виділення 52,8 мільйона євро автономним спільнотам для виплати прямої фінансової допомоги українцям, які знайшли тут свій прихисток. Про це повідомила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Очікується, що виплати нового пакету прямої допомоги становитимуть 400 євро на місяць для дорослих та по 100 євро на неповнолітніх українців. Термін виплати протягом шести місяців.

3). Від 3 серпня 2022 року журналісти, які працюють у небезпечних для життя та здоров’я умовах, а саме: у районах ведення воєнних дій та/або на тимчасово окупованій території Україні, мають нові гарантії безпеки! Гарантії встановлені Законом України № 2382–IX від 08.07.2022 «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання додаткових гарантій захисту працівникам засобів масової інформації, які працюють у районах ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окупованих територіях України», зокрема передбачено, що у разі поранення (контузії, травми або каліцтва) працівнику виплачуватиметься з держбюджету одноразова грошова допомога в розмірі 50 (раніше було в розмірі до 50) прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми. https://bit.ly/3zrN5xt

4). Руслан Стефанчук: Євроінтеграція сьогодні є пріоритетом для Верховної Ради України. Він зауважив, що сьогодні всі гілки влади працюють у тісній взаємодії щодо виконання вимог для членства у ЄС. Зокрема, Парламент активно працює із Урядом над євроінтеграційними законопроектами, яких на сьогодні є 49. Водночас, він розповів, що у Парламенті з’явилася важлива новація: відтепер кожен законопроект, який буде стосуватися євроінтеграції, має містити таблицю відповідності директивам.

Департамент з питань бюджету та оплати праці