api57w c4x3x50px50p c4x3x50px50p 8f815ee29c5fe044e7819777a83f53b3

1). Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua: Війна спричинила зубожіння великої частки українців. Через втрату роботи та скорочення заробітних плат, особливо на територіях активних бойових дій, з «раптовою бідністю» стикнулися навіть представники середнього класу. Кожному третьому громадянину щомісяця не вистачає грошей до зарплати.

Українці визначили 6 основний категорій, на які витрачається їх зарплата. Це продукти харчування, комунальні платежі, транспорт, медицина, діти, одяг та взуття. Цікаво, що на благодійність та донати частину зарплати витрачає 28% опитаних громадян. Ця стаття витрат у сучасному суспільстві має більше значення, ніж освіта та виплати кредитів. На виплату кредитів та освіту частину зарплати регулярно витрачає менша частина українців, 26% та 14% відповідно.

2). Служба Віце-прем'єр-міністра України:

- 19 жовтня Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела зустріч з європейським комісаром з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янезом Ленарчичем. Обговорено напрямки гуманітарної підтримки від ЄС в зимовий період. Єврокомісар також поінформував, що ЄС виділить додатково 175 млн євро на гуманітарну допомогу найбільш вразливим групам українців (з яких 150 млн євро передбачено для діяльності в Україні, а 25 млн – у Молдові). Головним пріоритетом є забезпечення зимового укриття з огляду на очікувані морози. Інші пріоритети включають підтримка освітнього процесу в умовах війни, системи охорони здоров'я та захисту. https://www.kmu.gov.ua/news/olha-stefanishyna-ta-ianez-lenarchych-obhovoryly-napriamky-humanitarnoi-pidtrymky-vid-ies-v-zymovyi-period

Відбулось 7-ме засідання Робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи. Обговорено захист прав українців за кордоном (видачу документів, освіту та працевлаштування). Під час зустрічі було представлено новий онлайн-інструмент від ЄС для пошуку роботи, який допоможе тимчасово переміщеним українцям працевлаштуватися в країнах ЄС - портал «Фонд талантів ЄС (EU Talent Pool Pilot)». https://www.kmu.gov.ua/news/vydacha-dokumentiv-osvita-ta-pratsevlashtuvannia-uriadovtsi-obhovoryly-zakhyst-prav-ukraintsiv-za-kordonom

3). Мінреінтеграції інформує:

- Фінансова підтримка мешканців ДОТ триває: станом на 23 жовтня виплачено 27 млн грн від Товариства Червоного Хреста в Україні та 3,2 млн грн від Міжнародної організації з міграції. https://minre.gov.ua/news/finansova-pidtrymka-meshkanciv-dot-tryvaye-vzhe-vyplacheno-27-mln-grn-vid-chh-ta-32-mln-grn-vid

- На гарячу лінію Мінреінтеграції надходить багато дзвінків з приводу затримки реєстрації нещодавно переміщених внутрішніх переселенців в деяких регіонах. У людей виникли проблеми з реєстрацією та, відповідно, виплатами на проживання. За роз’ясненнями Мінреінтеграції звернулося до Мінсоцполітики. У відомстві повідомили, що наразі у деяких районах може відбуватись тимчасова затримка в прийомі заяв на реєстрацію ВПО через перехід даних із старої системи до нової. На початку наступного тижня планується повне завершення цієї роботи. Отже, допомогу на проживання нові зареєстровані у жовтні ВПО отримають вчасно.

-  Що робити, коли затримують виплати ВПО. Чекаєте державної допомоги понад місяць? – говоріть про це. Звертатись можна не лише до органів соцзахисту чи ЦНАПу, а й безпосередньо до Мінреінтеграції на телефони гарячої лінії з кризових питань 15-48, або гарячої лінії Офісу уповноваженого з питань ВПО +38 (066) 813-62-39.

- Мінреінтеграції перерахувало ще 17,1 млн грн звільненим з полону українцям і родинам бранців кремля (станом на 21 жовтня). https://minre.gov.ua/news/minreintegraciyi-pererahuvalo-shche-171-mln-gryven-zvilnenym-z-polonu-ukrayincyam-i-rodynam

4). Мінсоцполітики інформує:

- 19 жовтня 2022 року Мінсоцполітики та ПРООН в Україні уклали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Метою Меморандуму є розширення спільних проектів, зокрема щодо удосконалення надання соціальних послуг та цифровізації процесів у соціальній сфері.

- Управління соцзахисту населення приймають документи у Дії для оформлення допомоги ВПО та довідки для перетину кордону людям з інвалідністю. Докладніше: https://www.msp.gov.ua/news/22287.html

5). МОЗ інформує:

- Лікарні Кіровоградщини з початку року отримали понад 53 млн грн дофінансування на виплату заробітних плат медикам (загалом на дофінансування лікарень країни вже спрямовано 837 млн грн). https://moz.gov.ua/article/news/likarni-kirovogradschini-otrimali-ponad-53-mln-dofinansuvannja-na-viplatu-zarplat-medikam

- Перший заступник Міністра охорони здоровʼя України Олександр Комаріда відвідав медичні заклади Харкова, перевірив роботу лікарень в умовах воєнного стану та стан виплат заробітних плат медичним працівникам у регіоні. https://moz.gov.ua/article/news/misceva-vlada-ta-kerivniki-medzakladiv-e-vidpovidalnimi-za-viplatu-zarplat-medikam-%e2%80%93-oleksandr-komarida

- Завдяки глобальній ініціативі UNITED24 Україна має додаткову фінансову підтримку для відновлення та підтримки медичної сфери – Віктор Ляшко. За 5 місяців роботи фандрейзингової платформи UNITED24 загалом на підтримку України було зібрано понад 5 млрд гривень зі 110 країн світу. https://moz.gov.ua/article/news/zavdjaki-globalnij-iniciativi-united24-ukraina-mae-dodatkovu-finansovu-pidtrimku-dlja-vidnovlennja-ta-pidtrimki-medichnoi-sferi---viktor-ljashko-

6). Мінфін інформує:

- У вересні 2022 року за державними гарантіями на портфельній основі банками видано 639 кредитів на 2,3 млрд гривень. Станом на 01.10.2022 з початку використання інструменту державних гарантій на портфельній основі з грудня 2020 року видано кредитів на загальну суму 49,07 млрд гривень.

З 17 до 20 жовтня у Відні, Австрія, відбулися зустрічі місії Європейського департаменту МВФ з представниками Міністерства фінансів України і Національного банку України. Обговорено макрофінансову ситуацію в Україні, показники проекту Держбюджету на 2023 рік, а також потреби у зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту бюджету.

Продовженням проведених зустрічей стане обговорення Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду (Program Monitoring with Board Involvement - PMB) протягом наступних тижнів. Програма окреслить напрями політик Уряду України та НБУ, спрямованих на забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності, та надасть оцінку потребам України у зовнішньому фінансуванні на 2023 рік. РМВ сприятиме залученню фінансування від донорів та наблизить країну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ.

- Мінфіном України отримано доступ до однієї з найбільших баз даних податкової інформації – інформаційної платформи IBFD, яка містить, зокрема, інформацію про національне податкове законодавство країн світу та міжнародні правила  оподаткування, а також судову практику з питань міжнародного оподаткування. Це створює передумови для підсилення адміністративного потенціалу Мінфіну України під час підготовки змін до податкового законодавства України та його гармонізації зі стандартами/рекомендаціями  ЄС та ОЕСР. https://www.kmu.gov.ua/news/ministerstvo-finansiv-ukrainy-otrymalo-dostup-do-odniiei-z-naibilshykh-baz-danykh-podatkovoi-informatsii

7). МОН: Відбулася зустріч Міністра освіти і науки та представника Європейської комісії. Обговорено питання відновлення пошкоджених шкіл, навчання дітей в Україні та країнах тимчасового перебування, проєкти із психологічної підтримки всіх учасників освітнього процесу та забезпечення цифровими девайсами.

Нагадуємо, що Президентка Єврокомісії пані Урсула фон дер Ляєн під час щорічного звернення в Європарламенті оголосила про виділення 100 мільйонів євро на відновлення українських шкіл, які було пошкоджено або вщент зруйновано російськими ракетами та бомбами. Нині Європейська комісія розпочала практичні кроки з виділення цих коштів. Частина суми з гуманітарного бюджету ЄС буде виділена вже на початку листопада у формі грантів ЄК міжнародним гуманітарним організаціям, які залучатимуть підрядників з України для швидкого відновлення пошкоджених шкіл.bit.ly/3DhuK9A

8). Державна податкова служба України інформує:

- До якого контролюючого органу необхідно звертатись ФО власникам декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

ДПСУ відповідає, що відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

Ознайомитись із розширеною відповіддю на запитання можна за посиланням: https://bit.ly/3VHd0eS

Відповідно до абзацу першого п. 3 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть: фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи; фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків.

9). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- Роботодавці зобов’язані здійснити річний перерахунок зарплати працівників та наданої податкової соціальної пільги за 2022 рік.

Роботодавець зобов’язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування ПСП, перерахунок зарплати, а також наданої ПСП за наслідками кожного звітного року під час нарахування зарплати за грудень. На час воєнного стану ці правила не змінилися. Докладніше: https://news.dtkt.ua/accounting/automation/79420-robotodavci-zobovyazani-zdiisniti-ricnii-pereraxunok-zarplati-pracivnikiv-ta-nadanoyi-psp-za-2022-rik

- Що змінилося у працевлаштуванні іноземців в Україні з 15 жовтня: розʼяснення від Держпраці. Зокрема, з 15 жовтня встановлено рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах.

Докладніше: https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/79419-shho-zminilosya-u-pracevlastuvanni-inozemciv-v-ukrayini-z-15-zovtnya-rozyasnennya-vid-derzpraci

За результатами засідання КМУ 21 жовтня 2022 року, зокрема:

- Затверджено рішення відповідно до якого діти загиблих захисників і захисниць України, учасники бойових дій та їхні діти, а також ВПО, які переїхали з громад, що перебувають в окупації, або де ведуться активні бойові дії, зможуть продовжити навчання на бюджеті – Порядок переведення на навчання за кошти державного бюджету окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, які були зараховані на навчання до 2021 року включно на місця, що фінансуються за кошти фізичних або юридичних осіб. Цьогоріч держава виділить для відповідного проекту 363 млн грн. https://cutt.ly/HB80IbS; https://cutt.ly/ZB4yo8E

Виділено 67,6 млн грн для надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. https://cutt.ly/pB82U1T

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-dlia-nadannia-mikrohrantiv-na-stvorennia-abo-rozvytok-vlasnoho-biznesu-i211022-929 - розпорядження КМУ від 21 жовтня 2022 р. № 929-р

- Прийнято постанову, яка забезпечує створення рахунку Мінреінтеграції у НБУ для надання грошової та гуманітарної допомоги евакуйованим українцям і мешканцям звільнених територій. На нього зможуть надходити кошти донорів. Постанова набере чинності з 1 листопада. https://cutt.ly/0B812EY

Департамент з питань бюджету та оплати праці